Haradinaj traži izbore zbog egzodusa Kosovara

Ramush Haradinaj najavljuje nove proteste zbog Trepče i 'kompletne loše ekonomske situacije na Kosovu' (EPA)

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je kako je Kosovo, zbog ekonomske krize, za nešto više od mjesec dana napustilo najmanje pet posto stanovništva i da su u toj situaciji izbori jedini spas.

“Treba što prije ići na izabore, ne zato što to želim ja, već zbog spasa Kosova. Izbori su jedini spas za Kosovo”, rekao je on i precizirao da je za 30 do 40 dana Kosovo napustilo zbog ekonomske krize oko 100.000 građana.

Prema njegovim riječima, Vlada neće moći još dugo opstati, jer nema kvalitet, a vlast je okupirala sve sfere života i to narod ne može i neće trpjeti.

“Opozicija više ne vjeruje ni jednu riječ koju izgovori [premijer] Isa Mustafa i [ministar vanjskih poslova] Hashim Thaci u vezi dijaloga sa Srbijom, uključujući i kombinat Trepču”, ukazuje Haradinaj.

Mogući novi protesti

Najavio je nove proteste zbog Trepče i kompletne, kako je ukazao, loše ekonomske situacije na Kosovu.

Prema njegovim riječima, proteste će organizirati opozicija i narod Kosova, bez obzira na broj poslanika koje vladajući trenutno imaju.

Na pitanje kada će Kosovo imati vojsku, Haradinaj je odgovorio da Kosovo ima svoju vojsku od 1998. godine i da su to Kosovske sigurnosne snage.

Haradinaj je naglasio da u dijalogu sa Srbijom sada postoji samo jedna tema, a to je “eventualno uzajamno priznavanje”.

“Nisam protiv dijaloga sa Srbijom, ali ne na ovakav način”, zakjučio je Haradinaj.

Izvor: Agencije