Haradinaj: Takse ostaju, ruši se vladajuća koalicija

'Mi smo u pravim političkim procesima, sve je moguće u sljedećim danima', kaže Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ostaje čvrsto pri stavu da takse uvećane na 100 posto na robu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine neće biti ukinute, ne isključujući pritom mogućnost raspada vladajuće koalicije na Kosovu.

Nakon niza sastanaka s američkim ambasadorom na Kosovu Philipom Kosnettom i čelnicima stranaka vladajuće koalicije, te nakon više zahtjeva SAD-a da vlasti Kosova ukinu takse, u četvrtak je ponovio da je to “suverena odluka Vlade Kosova”.

‘Amerika je moja porodica’

Haradinaj smatra da njegov stav u vezi s taksama ne šteti odnosima Kosova i SAD-a.

Koalicijski partneri pripisuju mu da nanosi štetu odnosima Prištine i Washingtona, ali on tvrdi da to nije istina i kaže da je ‘Amerika moja porodica’.

Kako prenosi Zeri, novinarima je rekao da ima veliko poštovanje prema SAD-u.

‘Amerika je moja porodica čak i kad ne dijelimo isto mišljenje’, rekao je Haradinaj.

To bi, kako je rekao, moglo dovesti do rušenja vladajuće koalicije, što znači raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, prenosi Tanjug.

‘Usvajanje budžeta i važne stvari’

Kako je dodao, rušenje koalicije moglo bi se dogoditi već sljedećih dana.

“Mi smo u pravim političkim procesima, sve je moguće u sljedećim sedmicama i danima. Prvo je da se riješe neke važne stvari, kao što je usvajanje budžeta”, rekao je Haradinaj, prenosi prištinski Zeri.

Ranije je zamjenik predsjednika Skupštine Kosova Xhavit Haliti izjavio da nije u poziciji narediti Haradinaju da ukine takse, ali da one moraju biti ukinute jer vlasti Kosova ne mogu postavljati uvjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Dodao je da uvođenje taksi nije greška, jer je to trebalo uraditi Srbiji zbog prepreka koje je postavljala Kosovu, prenosi prištinska Gazeta Express.

‘Ne smijemo postavljati uvjete SAD-u’

“Predložio sam premijeru da od sutra traži da takse budu povučene bez ikakvih uvjeta. Mislim da nismo u poziciji postavljati uvjete SAD-u. Iako je to u suprotnosti s mojim stavovima od jučer, moramo tako djelovati”, rekao je Haliti.

Suspenziju taksi i izbjegavanje konfrontacije sa SAD-om podržava i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli.

Kosovo je u novembru 2018. uvelo takse od 100 posto na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije