Haradinaj: Takse ostaju, nisam spreman za izbore

'Ako bi Kosovo odustalo od taksi u ovoj fazi, konačni sporazum sa Srbijom bio bi na štetu Kosova', smatra Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ne odustaje od stava da takse na uvoz robe iz Srbije neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, ali je priznao da nije spreman da ide na vanredne izbore.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Kosova u Prištini rekao je da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i na taj način se “izvini za zločine počinjene tokom proteklih godina”, preneo je prištinski Zeri.

“Što se tiče taksi, morate da razumete da smo na putu do konačnog sporazuma sa Srbijom. Ako u ovoj fazi počnemo da odstupamo, tako će biti do kraja. Nema poraza, uveravam vas. Nije reč samo o tome nego o principu. Ako prihvatimo da kao žrtva dobijamo uslove, u finalu će to biti veoma loše za nas”, rekao je Haradinaj.

‘Izvinjenja za sve zločine’

Prema njegovim rečima, ako bi Kosovo odustalo od taksi u ovoj fazi, konačni sporazum sa Srbijom bio bi na štetu Kosova.

Smatra da bi priznanje Srbije trebalo da bude u “formi izvinjenja za sve zločine počinjene na Kosovu”.

Rekao je da je spreman da o dijalogu i taksama na uvoz robe iz Srbije razgovara sa svim akterima.

Govoreći o političkoj sceni na Kosovu, rekao je da je ideja njegovog zamenika i ministra spoljnih poslova Behđeta Pacolija da se održi zajednički sastanak svih političkih čelnikaveoma dobra.

“Sviđa mi se ta ideja, zajednički sastanak. Zašto ne?”, rekao je Haradinaj.

Bolje rad nego izbori

O platformi za nastavak dijaloga sa Srbijom, koju je sačinio tim Kosova, rekao je da je razgovarao sa obema opozicionim partijama: Demokratskim savezom za Kosovo i Pokretom “Samoopredeljenje”, koje se zalažu za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

“Ako oni smatraju da su izbori potrebni”, rekao je Haradinaj, “neka ubrzaju to pitanje, ali to neće ometati započeti proces, čiji bi deo trebalo da budu i njihovi predstavnici”.

Kako je prenela Koha, Haradinaj smatra da nema potrebe za nervozu zbog izbora.

Ipak, dodao je, lično nije spreman da ide na izbore nego je više za rad.

Izvor: Agencije