Haradinaj: Takse ostaju dok Srbija ne prizna Kosovo

Ramush Haradinaj je spreman odlučiti o ukidanju takse koliko danas ako bi Srbija priznala nezavisnost Kosova (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj tvrdi da se u pogledu ukidanja za 100 posto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije ništa neće promijeniti ni nakon sastanka s američkim ambasadorom na Kosovu Philipom Kosnettom u utorak.

“Stav Vlade o taksama se nije promijenio. Takse su i dalje na snazi”, rekao je on, uprkos zahtjevima Beograda, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Haradinaj je na konferenciji za novinare u Prištini kazao kako su on i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli s Kosnettom razgovarali o nastavku dijaloga sa Srbijom, što je povezano s taksama, prenijela je prištinska GazetaExpress.

Nastavak dijaloga je, međutim, povezan s ukidanjem uvećanih taksi, jer Beograd ne odstupa od svog stava da bez ukidanje te mjere nema ni rešenja za Kosovo, prenosi Tanjug.

Haradinaj je ponovio da je spreman odlučiti o ukidanju takse koliko danas ako bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

Strateško partnerstvo sa SAD-om

“Naša velika želja je da ukinemo takse. Uradili bismo to da smo imali sveobuhvatni sporazum o međusobnom priznanju”, kazao je Haradinaj i dodao da se neke stvari, ipak, ne mogu raditi na način kako to neki misle.

Ambasador Kosnett se nije oglasio nakon razgovora s Haradinajem i Veselim.

Predsjednik Skupštine Kosova je nakon razgovora na Facebooku napisao da će odluke institucija Kosova u vezi s taksama biti donijete u interesu građana i u koordinaciji sa SAD-om i drugim međunarodnim partnerima.

“Kosovo je odlučno u tome da zauvijek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD-om i to se nikada se neće promijeniti”, napisao je još Veseli i dodao da su imali “veoma konstruktivan sastanak” te da su razgovarali o izazovima ove godine.

Izvor: Agencije