Haradinaj: Srbija se ne usuđuje poslati svoju vojsku na Kosovo

Uvjet službenog Beograda za nastavak dijaloga je ukidanje taksi (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj tvrdi da se “Srbija ne bi usudila poslati svoje snage na Kosovo”.

Ako bi se to dogodilo, dodaje, Kosovo bi branili Amerikanci.

“Srbija se ne usuđuje poslati svoju vojsku na Kosovo. Dovoljan bi bio samo jedan američki vojnik. SAD će nas u takvim situacijama podržati”, kazao je Haradinaj u intervjuu za portal Insajderi.

Pacolli zahvalio novom američkom ambasadoru

Istovremeno, njegov zamjenik, ujedno i ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli zahvalio je novom američkom veleposlaniku u Prištini Philipu Kosnettu na podršci koju je “pružio transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova”.

Cosnett je novi američki ambasador u Prištini

“U najkritičnijim trenucima, uvijek je podrška SAD-a mijenjala stvari. Trajna tradicija i trajni strateški odnosi. Duboko sam zahvalan na podršci SAD-u”, napisao je Pacolli na svom Facebook profilu.

Veseli u SAD-u traži podršku za vojsku

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli nalazi se u posjetu SAD-u, gdje je posietio i Nacionalnu gardu Ajove.

Tamo je, kako je objavio na Facebooku, razgovarao o njihovoj podršci budućim oružanim snagama Kosova”.

Podsjetio je kako je ta vojna formacija surađivala s Kosovskim sigurnosnim snagama od njihovog osnivanja i podržavala ih “u različitim oblicima i ispunjavanju kapaciteta”.

“Zahvaljujući toj podršci, Kosovske sigurnosne snage su dostigle najviše profesionalne standarde i za nekoliko dana oni će biti transformirani u vojsku Kosova. Kosovo je ponosno na svoje sveto prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama”, napisao je Veseli.

Izvor: Agencije