Haradinaj: Srbija na naše tržište može ako prizna Kosovo

Haradinaj: 'Kosovo je željelo trajni sporazum sa Srbijom, ali nećemo se za to igrati teritorijama i granicama' (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio je da, ako Srbija želi ponovo ući na tržište Kosova, to može, ali nakon priznanja.

U intervjuu bečkom dnevniku  Die Presse i njemačkom listu Stuttgarter Nachrichten rekao je da je dijalog posredstvom Evropske unije trebao voditi do sporazuma sa Srbijom, koji predviđa i priznanje nezavisnosti, što je ostalo bez rezultata.

Tvrdi da je umjesto toga Kosovo bilo izloženo sve većim napadima od Srbije, kao što su lobiranje za povlačenje priznanja ili trgovinske barijere.

‘Dijalog je dospio na stranputicu’

“U takvoj situaciji nije nam preostajalo ništa drugo nego blokirati naše tržište za robu uvezenu iz Srbije. Ako Srbija želi na naše tržište, to je moguće kad prizna Kosovo”, podvukao je Haradinaj.

Upitan jesu li takse na uvoz robe iz Srbije vrijedne i opterećenja odnosa sa SAD-om, kazao je da Kosovo ima veliko poštovanje prema Americi, ali da je suverena nacija i da su “pojedine odluke vlastite”.

Iznio je i razočarenje u EU, ukazujući da je Kosovo ispunilo i posljednji uvjet Unije za bezvizni režim prihvatanjem sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom.

“Mi smo ispunili ovaj uvjet, ali nije bilo isporuke od EU-a. Pod rukovodstvom šefice evropske diplomatije Federike Mogherini dijalog je dospio na stranputicu. Umjesto da razgovaramo o normalizaciji odnosa razgovara se o granicama i teritorijama. Niko nije očekivao da će se baš Brisel vratiti ovoj debati iz prošlosti”, rekao je Haradinaj.

Poručio je da nijedna granica na Balkanu nije stara ili stabilna i da bi ponovno razmatranje pitanje granica destabliziralo ne samo Kosovo nego cijelu regiju.

‘Nećemo se igrati teritorijama i granicama’

“Kosovo je željelo trajni sporazum sa Srbijom, ali nećemo se za to igrati teritorijama i granicama. To nije rješenje. Opasno je i zato se to neće ni dogoditi”, rekao je Haradinaj.

Kad je riječ o stanju na Kosovu 20 godina poslije NATO-ovog bombardiranja ciljeva u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), ukazao je da je Kosovo tada pretrpjelo devastaciju te da danas nije lako aktivirati potencijal.

“Postoji nada, ali i izazovi. Washington, Brisel, Berlin ranije su govorili jednim glasom na Balkanu. Danas, nažalost, to više nisu ujedinjeni partneri. Pozdravljamo to što je postignut dogovor između Makedonije i Grčke, ali nedostaje nam ta energija kod drugih pitanja u regiji”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Agencije