Haradinaj smjenjuje ministra zbog deportacije Turaka

Kosovski premijer Ramush Haradinaj zatražio je hitnu smjenu ministra unutarnjih poslova Flamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gashija zbog deportacije šestorice državljana Turske koje povezuju s Fethullahom Gulenom, prenosi Anadolija. 

Službena Ankara upravo Gulena smatra odgovornim za pokušaj državnog udara prije dvije godine u Turskoj.

“Na osnovu ustavnih nadležnosti, kao premijer Republike Kosova, zatražio sam hitnu smjenu direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gashija i ministra unutarnjih poslova Flamura Sefaja. Ukidanje boravišne dozvole, privođenje, kao i hitna i tajna deportacija šestorice turskih državljana s teritorije Kosova u Tursku dogodila se bez informiranja predsjednika Vlade i njegove dozvole”, izjavio je Haradinaj.

Ko je izveo operaciju?

Operaciju je izvela Turska obavještajna služba (MIT) i u Tursku prebacila šest osoba za koje sumnja da su povezani s Gulenom.

Neimenovani sigurnosni izvor za Anadoliju je rekao kako je MIT tu akciju izveo u suradnji s kosovskim obavještajnim uredom.

Prema tvrdnjama medija u Prištini, akciju su izveli kosovska obavještajna agencija i kosovska policija. Lokalni mediji cijelu su akciju opisali kao “otmicu”.

Tokom akcije uhvaćeni su i posebnim letom prebačeni u Tursku Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina.

Prema Anadoliji, oni su bili povezani sa školama koje financira Gulenov pokret.

Uhvaćena šestorica predana su turskim nadležnim organima na daljnje procesuiranje.

Pacolli protiv smjene ministra

Nakon akcije Haradinaj je zatražio cijelo izvješće od direktora Obavještajne agencije, glavnog direktora Policije Kosova, ministra unutarnjih poslova Kosova i ministra pravde.

Odluku o smjeni Haradinaj je donio na hitno sazvanom sastanku kojemu su prisustvovali i kosovski predsjednik Hashim Thaci i ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli, prenose prištinski mediji.

Upravo Pacollijeva Alijansa za novo Kosovo ne prihvaća odluku o smjeni ministra Sefaja i traži razjašnjenje, no Haradinaj je već odbio zahtjev da preinači svoju odluku.

Ankara optužuje Gulena, turskog klerika koji živi u egzilu u SAD-u, za pokušaj državnog udara u srpnju 2016., a njegovu je mrežu proglasila terorističkom organizacijom.

Gulen opovrgava bilo kakvu umiješanost u pokušaj državnog udara.

Izvor: Agencije