Haradinaj: Slobodna trgovina i priznanje neodvojiva su pitanja

Ramush Haradinaj kaže da će Kosovo procijeniti kako će se dalje ponašati u zavisnosti od toga što će činiti Srbija (EPA)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u petak da pitanje slobodne trgovine sa Srbijom ne može da bude rešeno odvojeno od ostalih pitanja nego da svi problemi treba da budu rešeni istovremeno, uključujući i priznanje Kosova.

On je na konferenciji za novinare nakon zasedanja Vlade Kosova u Prištini rekao da je sam predložio evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu da pripremi rešenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da o tome ne može da se odlučuje odvojeno.

“Komesar Han može da pripremi ugovor o ekonomiji ili o slobodnoj trgovini, ali odluka o tome će se desiti onda kada i ostala poglavlja sporazuma budu spremna. Imajući u vidu i vremenski aspekt, o nečemu što se pripremi danas ne može da se odluči sutra nego će biti odlučeno kada bude spremno i priznanje, ali kada budu spremne sve ostale teme”, rekao je Haradinaj, prenosi RTK na srpskom jeziku.

‘Takse su u interesu Kosova’

Han je izjavio da je u Davosu predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Srbije i Kosova i da očekuje odgovor od dva predsednika.

Han je u tom smislu ponudio i svoju pomoć, a Haradinaj poručio da tu ponudu ceni, ali i da je spremnost Kosova da suspenduje odluku o taksama uslovljena sporazumom o priznanju.

“Nismo protiv toga da se dâ mogućnost postizanju sporazuma, sporazum i želimo, ali želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces”, rekao je Haradinaj.

Ponovio je da je taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine u nacionalnom interesu Kosova i da je imala neverovatan ekonomski uticaj na Kosovu.

“Ako Vučić, [ministar spoljnih poslova Srbije Ivica] Dačić i ostali kažu ‘Nikada vas nećemo priznati’, šta onda očekuju od nas? Ni mi nikada nećemo ukinuti takse”, kaže premijer Kosova.

‘Srpska lista odmaže kosovskim Srbima’

Podsetio je da je Kosovo imalo dodatne mere koje je moglo da uvede Srbiji, ali da nije htelo da preduzme te korake zbog pisma koje je poslao američki predsednik Donald Tramp.

Dodao je, međutim, da će Kosovo proceniti kako da se dalje ponaša, u zavisnosti od toga šta će činiti Srbija, navodeći posebno lobiranje protiv nezavisnosti.

RTK navodi da je Haradinaj na konferenciji za medije govorio i o zahlađenju odnosa sa Srpskom listom, čiji su ministri u ostavci, navodeći da su tri srpska ministra redovno odsustna sa sednica Vlade Kosova, što, prokomentarisao je, najviše utiče na interese kosovskih Srba.

Izvor: Agencije