Haradinaj: SAD treba vršiti pritisak da Srbija prizna Kosovo

'Ne postoji država na svijetu koja je više proamerička od Kosova', tvrdi Haradinaj (EPA)

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je kako je od zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država tražio da u dijalogu ne tretiraju Kosovo jednako kao Srbiju i kako bi Washington trebao upotrijebiti svoju moć da izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo, prenosi agencija Beta pozivajući se na portal Kosovo online.

Govoreći o posjeti SAD-u, Haradinaj je na KTV kazao kako je u Washingtonu razgovarao o članstvu Kosova u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), kao i o pitanju vizne liberalizacije za građane Kosova.

“SAD ima uticaj i na bilateralne odnose Kosovo-Amerika, jer u poređenju sa drugima Kosovo je jedina država koja se ustrojila sa Amerikom po mnogim pitanjima i zato se prema Srbiji ne može odnositi jednako, jer ona postupa suprotno SAD”, kazao je.

‘Najviše proamerička država’

Istakao je kako je tražio da SAD, kada je riječ o pitanjima u odnosu na Kosovo, ali i u pitanju dijaloga, ne tretira Kosovo jednako kao Srbiju, jer, kako je naveo, “ne postoji država na svijetu koja je više proamerička od Kosova”.

“Mislim kako je situacija vrlo jednostavna”, naveo je bivši šef kosovske vlade.

“Amerika bi trebala koristiti svoju snagu po pitanju Srbije, Amerika bi trebala vršiti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo”, zaključio je Haradinaj.

Izvor: Agencije