Haradinaj: Promjena granice donijela bi tragediju

'Sporazum sa Srbijom treba postići, ali ne promjenom granice', kaže Haradinaj

Promjena granica nije rješenje, rečeno je u srijedu u Prištini na okruglom stolu “Dijalog između Kosova i Srbije poslije samita u Berlinu” s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem, predstavnicima civilnog društva, medija i diplomatskog kora, a u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta (KDI).

Premijer Kosova izjavio je da bi promjena granice donijela tragediju i da on ne može prihvatiti uvjetovanje dijaloga sa Srbijom dok Beograd i dalje ne priznaje zločine koje su srbijanske snage počinile na Kosovu, prenosi Anadolija.

Haradinaj je rekao da je u Berlinu morao sjesti za sto s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tokom rata 1999. bio ministar informiranja, u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, ali da nije postavljao nikakve uvjete jer se mora ići naprijed.

‘Prošlo vrijeme Federike Mogherini’

“Pogrešna je pozicija i Washingtona i Evropljana i Berlina i Pariza da se prihvati uvjet Srbije za nastavak dijaloga, uklanjanje taksi. Kome postavljati uvjete? Predsjedniku Vlade koji dolazi iz Meje? Masakr u Meji bio je 27. aprila, a ja sam poslije Meje, 29. aprila, otišao u Berlin i sjeo prekoputa Vučića zbog dijaloga”, rekao je Haradinaj.

Istakao je da se sporazum sa Srbijom treba postići, ali ne promjenom granice, jer bi to odvelo u tragediju.

“Uvjeravam vas da svako ko kaže da se pomjeranjem ili korekcijom granice postiže mir zna da se donosi rat, tragedije. Dakle, oni koji predlažu sporazume o granici to rade s namjerom da Balkan uvuku u nestabilnost za najmanje još dva desetljeća”, rekao je premijer Kosova.

Naveo je da postoji sumnja da su predsjednik Kosova Hashim Thaci i premijer Albanije Edi Rama razgovarali s visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogherini o promjeni granice te konstatirao da je “vrijeme Mogherini prošlo”.

Kosovo ne zaboravlja prošlost

Izjavio je da Kosovo neće uvoditi nove mjere Beogradu, ali smatra da Evropska unija, SAD, a prije svih Berlin i Francuska i sve druge države koje podržavaju uvjetovanje nastavka dijaloga ukidanjem taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine griješe u vezi s time.

Rekao je da je Kosovo zaineresirano za mir, ali da ne zaboravlja prošlost kad je riječ o dijalogu sa Srbijom.

Kosovo neće preduzeti nove mjere protiv Srbije jer bi u tom slučaju imalo problem s tretmanom Srba s Kosova od srbijanskih institucija.

Izvor: Agencije