Haradinaj: Priznanje, ratna odšteta, pa ukidanje taksi

Ramush Haradinaj tvrdi da ima usaglašene stavove s Hashimom Thacijem (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je najavio da će “Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije”, mada ne misli da će se to pitanje moći riješiti na predstojećem samitu u Berlinu.

“To je bitno pitanje, koje moramo riješiti, to je bitno za žrtve, pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu riješiti”, rekao je on za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija “iznijeti neke stavove, neki doprinos”, ali da ne očekuje da će biti “nekog uspjeha”.

Haradinaj tvrdi da ima usaglašene stavove s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, ali da “nema promjena” njegove pozicije o priznanju Kosova u postojećim granicama, prenosi Tanjug.

Blokada Srbije na EU putu

Na konstataciju da se, pored razgraničenja i razmjene teritorije, kao rješenje pominje novi termin “dvostruki suverenitet” te na pitanje šta je kompromis za Vladu kosova, premijer kaže da delegacija Kosova u Berlin ne ide sa “starim pričama, razgraničenje, ili razmjene teritorije”.

“To su priče iz prošlog vijeka. U Berlin idemo više s tim kako riješiti posljednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti s nekom novom idejom, formulom”, tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se “priznanje [nezavisnosti Kosova] mora dogoditi”.

U suprotnom, kako je zaprijetio, “Srbija će totalno biti blokirana na putu prema Evropskoj uniji, neće moći naprijed, a istovremeno će izgubiti ulogu u regiji”. 

“Za Srbiju i srpski narod što prije priznaju Kosovo dobit će novu situaciju, novu ulogu u regiji”, smatra Haradinaj.

Thaci očekuje inicijativu Merkel

On je ponovio da će, “dok je situacija ovakva”, 100-postotne takse koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi, ali i da se “to može riješiti kroz priznanje”.

Prema njegovim riječima, Srbija bi priznanjem Kosova nešto politički izgubila, ali bi dobila tržište i time veći utjecaj u regijiu “kao ekonomska sila”.

U međuvremenu je Hashim Thaci izjavio kako očekuje da će njemačka kancelarka Angela Merkel ubijediti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost Kosova na sastanku u Berlinu.

On očekuje da će Merkel pozvati i pet država članica EU-a koje to do sada nisu uradile te Bosnu i Hercegovinu da priznaju nezavisnost Kosova.

Stvarno partnerstvo i prijateljstvo

“Postojat će dobra šansa da se ovo dogodi. Istovremeno, nećemo ni pod kojim uslovima prihvatiti da Kosovu neko predloži neki tip ‘duplog suvereniteta’, ili bilo kakav njemačko-njemački model, Republiku Srpsku ili bilo kakvu autonomiju”, kazao je Thaci za RTV 2.

Skeptičan je, kako kaže, da će se Srbija i Kosovo usaglasiti o nastavku dijaloga, ali da će na sastanku u Berlinu biti poziva za nastavak dijaloga na osnovu mogućnosti postizanja sveobuhvatnog sporazuma normalizacije.

I ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruairi O'Connell smatra da će na predstojećem samitu zapadnog Balkana u Berlinu biti velikog napretka, kao i da promjena granice ne bi nužno označila prekid tenzija između Srbije I Kosova.

On je naglasio da rat podstiče nastanak velikog broja trauma i da se pomjeranje granica zapravo neće odnositi na tenzije između dvije zemlje, koje će ostati susjedi, i trebaju težiti budućnosti, koja nije samo neprijateljstvo zbog nove granice, već stvarno partnerstvo i prijateljstvo u budućnosti, prenio je Euronwes.

Ne treba brz, nego pravi dogovor

“Ono što nam je zaista potrebno da lideri urade je da se usredsrede na činjenicu da je objema stranama potrebna potpuna, sveobuhvatna odluka i obje strane to znaju” rekao je O'Connell, prenosi Tanjug.

On je kazao kako nije potreban brz, već pravi dogovor i da se obje strane trebaju pripremiti, razgovarati sa svojim ljudima i sjesti za stol…

Dodao je kako to možda neće biti u Berlinu u ovo vrijeme, ali očekuje da će biti vrlo brzo.

Izvor: Agencije