Oglasi

Haradinaj pozvao Vojsku Srbije na partnerstvo

Nećemo dozvoliti da se naša vojska okrene protiv svog naroda, poručio je premijer Kosova.
Mi dolazimo s mirom i posljednja vojska se postrojava uz vojske mira, poručio je Ramush HaradinajEPA

Premijer Kosova Ramush Haradinaj pozvao je sve vojske u regiji, kao i Vojsku Srbije, na partnerstvo s Oružanim snagama Kosova.

Na svečanosti povodom transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga, on je poručio da su Albanci na Kosovu, kao "najstariji narod na Balkanu", sada samo formirali Vojsku Kosova.

"Mi dolazimo s mirom i posljednja vojska se postrojava uz vojske mira. I vojnici Ibrahima Rugove su se danas obradovali, ali tome su se obradovali i vojnici Adema Jasharija. Mi smo smjelo opredijeljeni da branimo mir i nećemo dozvoliti da se naša vojska okrene protiv svog naroda", rekao je Haradinaj.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci rekao je da je glasanje za zakone o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga pokazalo jedinstvo koje, prema njemu, treba sačuvati i njegovati.

'Uniforma časti za sve na Kosovu'

Kazao je da će se transformacija ostvariti u saradnji i koordinaciji s NATO-om i drugim partnerima.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli rekao je da građani Kosova pripadaju narodu koji "nikada nije nikoga napao", kod kojeg nikada nije bilo mjesta za mržnju prema drugima i da, iako su bili žrtve raznih ideologija, nikada nisu "hranili" ideologije protiv drugih, prenosi Beta.

On, Thaci i Haradinaj su zahvalili Sjedinjenim Američkim Državama za "nesebičnu pomoć u svim fazama slobode i nezavisnosti Kosova".

"Uniforma Vojske Kosova će biti uniforma časti za sve zajednice na Kosovu", poručio je Veseli.

Skupština Kosova je ranije u petak usvojila tri zakona koji omogućavaju transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova, bez promjene imena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.