Haradinaj pozvao SAD i EU da pomognu u postizanju sporazuma

Haradinaj: Treba nam pomoć da postignemo sporazum između Kosova i Srbije, s uzajamnim priznanjem (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj pozvao je u petak SAD i Evropsku uniju da pomognu Kosovu u postizanju sporazuma sa Srbijom, koji bi predviđao međusobno priznanje.

On je to rekao na otvaranju radova na putu “Tri heroja: Zahir Pajaziti, Hakif Zejnullahu i Edmond Hoxha”, koji od Prištine vodi ka Mitrovici.

Haradinaj je kazao da je riječ o glavnom putu koji će povezati privredu Kosova sa svim “susjednim zemljama, pa i sa Srbijom”.

Interes je Kosova da svi koji žive na Balkanu budu slobodni u okviru granica svojih zemalja, prenosi Tanjug.

“To je arterija koja će povezati ekonomiju naše zemlje sa susjednim privredama, pa tako i s privredom Srbije. Međutim, također pozivamo naše partnere, EU i SAD, da nam pomognu u onome što nije u našoj moći, a to je da konačno postignemo sporazum između Kosova i Srbije, s uzajamnim priznanjem”, rekao je Haradinaj, prenijela je prištinska Koha.

Moguća njemačko-francuska inicijativa

Dan ranije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je svaki dan odgađanja rješenja za Kosovo stvaranje uvjeta da jedna iskra zapali cijelu regiju.

On je rekao da Srbija ima mnogobrojne crvene linije, ali da ih ne želi spominjati kako ne bi uništavao šansu za razgovore, te je izrazio uvjerenje da će uskoro uslijediti neka od njemačko-francuskih inicijativa.

“Svaki dan odlaganja, svaka nedelja odlaganja stvaranje je uslova da jedna iskra zapali ceo region i to moraju da znaju dobro i zapadne zemlje, koje drže Prištinu kao malo vode na dlanu”, poručio je Vučić.

Izvor: Agencije