Oglasi

Haradinaj: Povjerenje i podrška SAD-a Kosovu neće prestati

Povjerenje i podrška koju Amerika pruža Kosovu od 1999. godine neće neće nestati bez obzira na to da li je dobio ili je premijer Kosova odbijen za američku vizu.
Johannes Hahn je rekao Ramushu Haradinaju da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima do 2020. godineTwitter

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da veruje u Sjedinjene Američke Države i da poverenje i podrška koju Amerika pruža Kosovu od 1999. godine neće nestati bez obzira na to da li je dobio ili je odbijen za američku vizu.

On je to rekao tokom susreta sa 120 studenata iz Beča i Venecije koji borave u Prištini, u okviru studijskog programa o demokratizaciji i ljudskim pravima, penela je GazetaExpres online.

SAD, kazao je, Kosovu pomaže od 1999. godine i neće promeniti svoj stav, prenosi Tanjug.

"Sa ili bez vize, SAD neće promeniti stav. Oni nam pomažu od 1999. godine", rekao je Haradinaj.

Takse na uvoz ostaju do priznanja

On je ranije potvrdio da je SAD odbio njegov zahtev za vizu i da ni ove godine neće moći prisustvovati tradicionalnom Molitvenom doručku u Washingtonu.

Iako je glavni razlog posete evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johannesa Hahna u četvrtak Prištini bio zahtev da se ukinu takse na robu iz Srbije, premijer Kosova nije promenio stav, piše GazetaExspres online.

Kako navodi taj prištinski sajt, razgovor Hahna i Haradinaja započeo je temom liberalizacije režima viza.

Hahn je, međutim, podsetio Haradinaja da je to pitanje zatvoreno još u decembru prošle godine i da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima do 2020. godine, a sada je tek početak 2019. godine.

'Napredak na evropskom putu'

"Prva poseta regionu u 2019. godine. Imao sam dobre i otvorene razgovore sa premijerom Haradinajem i ministrima. Radujem se bliskoj saradnji po svim otvorenim pitanjima kako bi Kosovo moglo da napreduje na svom putu ka Evropskoj uniji", napisao je evropski komesar na Twitteru.

Haradinaj je nakon sastanka na Facebooku napisao da je Hahnu preneo da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i da očekuje brzi napredak.

"Na sastanku sa komesarom za proširenje EU-a Johannesom Hahnom ponovio sam da je pozicija Kosova jasna po pitanju evropskih integracija. U tom smislu, postigli smo napredak na evropskom putu i, nakon ispunjenja kriterijuma za liberalizaciju, očekujemo brzu odluku o dobijanju prava na slobodno kretanje", napisao je Haradinaj.

Gazeta expres navodi da je Hahn, međutim, bio više zainteresovan da razgovara o ukidanju taksi za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da je zbog toga i došao u Prištinu.

Haradinaj mu je, kako se navodi, dao sličan odgovor koji je dao na takav zahtev Amerikanaca.

Carine se ukidaju kada Srbija prizna Kosovo, rekao je Haradinaj, a prenosi GazetaExpres online.

Haradinaj je u nedelju izjavio da je Vlada Kosova spremna da ukine takse nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Srbije i Kosova rezultirati, kako je naveo, uzajamnim priznanjem.

Takse se ne spominju u izjavama

Gazeta expres primećuje da nakon sastanka Hahna i Haradinaja nije navedeno da je EU preko svog komesara ponudila takve garancije.

Oni se po završetku sastanka nisu obratili novinarima, niti su na svojim nalozima drustvenim mrežama pomenuli takse.

Hahn, koji je u Prištini razgovarao samo s Haradinajem, nakon sastanka je otputovao za Tiranu, gde se sastao sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.