Haradinaj poručio Thaciju: Nema lakih promjena granica

Hashim Thaci je rekao da se ne smije pokvariti odnos Kosova sa SAD-om (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio je danas predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju da ne pokušava da obmanjuje Kosovo lakom korekcijom granica jer se, kako tvrdi, to neće dogoditi, prenosi RTK2.

Haradinaj smatra da nijedan dio teritorije Kosova nije sporan, i iz tog razloga ne može doći do korekcije granica, niti se Kosovo može vratiti na granice od prije 17. februara 2008. godine.

“Nema više budala, jednom su nas iznenadili, više ne”, rekao je Haradinaj na osmoj izbornoj skupštini Alijanse za budućnost Kosova u Dečanima. 

Prema njegovim riječima, igra s granicama je otišla predaleko.

Ponovio je i da “neće biti Republike Dodik”, zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlaštenjima.

Povodom spekulacija o povlačenju američkih snaga sa Kosova, Haradinaj je rekao da Priština želi da oni tu ostanu i da nijedna akcija Kosova neće pokvariti taj odnos.

Samo uz dogovor sa SAD-om

Hashim Thaci je danas u Prizrenu ponovo pozvao da se poštuju savjeti Sjedinjenih Američkih Država, jer je to, po njegovom mišljenju, jedina alternativa.

“Kosovo nema drugi put osim da čuva, kultiviše i poštuje savjete SAD-a. Ako neko ne želi da čuje ove savjete, građani Kosova će se pitati: ”S kim treba da sarađujemo i čiji savjet ćemo uzeti u obzir. Dakle, nema alternative, mirovni sporazum, uzajamno priznanje sa Srbijom i bezrezervno poštovanje savjeta SAD”, naveo je Thaci, prenio je RTK.

On je ponovo odbacio ideju o podjeli Kosova ili razmjene teritorija i rekao da korekcija granica prevazilazi okvire Ustava, ali će raditi na njegovoj promjeni s političkim partijama i kroz debate sa civilnim društvom.

“Korekcija granica, da. S nezavisnom i suverenom kosovskom državom, pripajanjem Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. Promjena u Ustavu nije kraj sveta”, naveo je Thaci, prenosi Gazeta Express.

Prema njegovim riječima, promjena Ustava nije kraj svijeta, jer je to, kako je naveo, učinio četiri puta kada je bio premijer.

Izvor: Agencije