Oglasi

Haradinaj: Podjela Kosova za mene znači rat

Kosovski premijer reagirao na izjavu američkog ambasadora na Kosovu koji je navodno rekao da je na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podjeli Kosova.
Delawie je rekao kako ne želi da govori o onome što može biti element konačnog sporazumaEPA

Kosovski premijer Ramush Haradinaj protivi se ideji o razmjeni teritorija sa Beogradom ili podjeli Kosova i poručuje da za njega "podjela znači rat", prenio je Tanjug izvještaje kosovskih medija.

Kako prenosi prištinski portal Kosovapress, Haradinaj je to rekao reagirajući na izjavu američkog ambasadora Grega Delawija, koji u sinoćnjoj izjavi za KTV nije isključio mogućnost podjele Kosova.

"Razdvajanje je borba za mene, ja kažem to bez oklijevanja i da je opasno da se sada govori o razdvajanju", rekao je Haradinaj na RTV Dukagjini, prenosi Kosovapress.

Prema njegovim riječima, "svako ko spominje podjelu Kosova izazvat će tragediju na Balkanu".

"Nije dobro spominjati podjelu. Svako ko spominje podjelu, iz bilo kog razloga, pogrešno jer bi to moglo dovesti do tragedije na Balkanu ", naveo je on.

U ovim okolnostima, kaže, nema podjele ili razmjene teritorija.

"Nema razmjene, nema podjele teritorija, to je opasno u ovim okolnostima", rekao je, između ostalog, Haradinaj, prenosi prištinski portal.

Dogovor o podjeli

Američki ambasador na Kosovu izjavio je sinoć da je na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podjeli Kosova, javlio srbijanski portal B92 pozivajući se na kosovske medije.

Ta njegova izjava je u suprotnosti sa ranijim izjavama u kojima je podjelu ocijenio kao opasnu opciju.

Delawie, učestvujući u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV, nije pomenuo crvene linije američke strane o podjeli Kosova koje je izrekao u decembru.

On je rekao da je američka podrška kosovskoj nezavisnosti nepokolebljiva i da će se nastaviti.

Na pitanje da li isključuje podjelu Kosova ili je ne isključuje, Delawie je rekao kako ne želi da govori o onome što može biti element konačnog sporazuma. 

"Neću govoriti o detaljima, o tome u kojoj će se sali ili okruglom stolu to dogoditi. Posebno ne ako to treba da prethodi diskusiji u kojoj bi trebalo da bude veće prisustvo kosovskih političkih partija. Svi treba da uđu u igru i da govore o ovim stvarima", kazao je Delawie. 

Kosovo da utvrdi svoje ciljeve

"Kosovo treba da utvrdi svoje ciljeve, treba da se potrudi da se postigne neku vrstu konsenzusa oko tih ciljeva i to su pitanja na kojima sam usredotočen sada", kazao je on. 

Upitan da li treba da bude crvenih linija i sa kosovske strane u dijalogu sa srbijanskom, američki ambasador je rekao da je na Kosovu da pronađe koji su njeni ciljevi. 

"Mislim da je Kosovo sada u jedinstvenom historijskom trenutku kada može da osigura svoju budućnost, budućnost djece i da ostavi iza sebe nervozu, tenzije i protivrječnosti koje su bile u odnosima između Kosova i Srbije posljednjih godina. Mislim da je značajno da se usredotočimo kako da budućnost svih građana i Kosova i Srbije bude bolja i kako da se pronađu načini normalizacije odnosa na čemu smo radili dugo vremena", kazao je Delawie.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.