Haradinaj optužuje: Beograd je spreman na svašta

Haradinaj je optužio Srbiju da vodi propagandu protiv Kosova (AP)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da niko ne može da ga primora da ukine takse, ali ne isključuje mogućnost da Beograd inscenira čak i nečiju smrt na severu Kosova da bi optužio Prištinu za humanitarnu krizu.

“Ne isključujem mogućnost insceniranja nekih smrtnih slučajeva na Kosovu da bi nas optužili da se to desilo zbog nedostatka hrane, nakon uvedene mere stopostotno povećanog poreza na proizvode iz Srbije. Ali, institucije Kosova su šampioni u primeni ljudskih i humanitarnog prava”, kaže Haradinaj, prenosi Bota sot onlajn.

On tvrdi da na Kosovu niko nije zainteresovan za izazivanje nestabilnosti te da je za destabilizaciju zainteresovan jedino “zvanični Beograd”.

‘Vojske unutrašnje pitanje države’

Haradinaj je na sednici Skupštine Kosova rekao da se “Srbija mobilisala” da predstavi Kosovo kao zemlju koja pokušava da stvori nestabilnost u regionu formiranjem vojske.

“Pitanje vojske je unutrašnje pitanje naše države”, rekao je i dodao da vojska Kosova ni na koji način ne ugrožava odnose Kosova sa NATO-om.

Obraćajući se poslanicima, optužio je Srbiju da vodi propagandu protiv Kosova i da kosovski problem pokušava da reši arogancijom.

“Srbija se žali da Kosovo nije ispunilo Briselski sporazum. Intenzivirala je diplomatske aktivnosti da bi predstavila Kosovo kao zemlju van bezbednosne kontrole jer, prema njima, Kosovo pokušava da formira vojsku i stvori destabilizaciju. Mi radimo na miru, a jedini koji je zainteresovan za bilo koji scenario destabilizacije jeste zvanični Beograd”, rekao je Haradinaj.

Govoreći o transformacji Kosovski bezbednosnih snaga u vojsku, rekao je da je to unutrašnji proces, koji je u potpunosti usklađen sa Ustavom Kosova.

‘NATO ima pravo na mišljenje’

“Formiranje vojske naredne sedmice je unutrašnji proces, u skladu je sa najnaprednijim Ustavom u svetu, koji sadrži sve vrednosti demokratije”, tvrdi Haradinaj.

“Za formiranje vojske imali smo intenzivne razgovore sa svim zainteresovanim stranama. NATO savez ima veliku težinu, može da izrazi svoje mišljenje, ali Kosovo time sigurno nikada neće ugroziti odnose sa NATO-om”, rekao je Haradinaj.

Premijer Kosova je to rekao dan nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio da namera Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u vojsku Kosova dolazi u pogrešno vreme, da je suprotna preporukama mnogih članica Alijanse i da može da ima ozbiljne posledice po evroatlantske integracije Kosova.

Izvor: Al Jazeera