Haradinaj: Odmah ćemo ukinuti taksu ako to zatraži Trump

Hashim Thaci je rekao da se ne smije pokvariti odnos Kosova sa SAD-om (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da će taksa na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti odmah suspendirana ako postoji sporazum kojim bi Srbija na kraju dijaloga priznala Kosovo.

On je za medije u Prištini ponovio da bi trebalo biti jasno da taksa neće nestati bez priznavanja, ali “postoje mogućnosti da se obustavi ako se pripremi ugovor o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije”.

“Kada sam napisao prvo pismo, kao odgovor na međunarodni plan da pokažem da Kosovo nije za blokiranje procesa, rekao sam da ako predsjednik [SAD.a Donald] Trump pozove strane, odmah ukidamo taksu, jer bi značilo da postoji nešto ozbiljno – postoji ugovor”, precizirao je Haradinaj.

‘Od taksi neće biti štete’

Dodao je da Kosovo nije zatvorilo vrata za taksu, ali da dužina procesa dijaloga daje Srbiji mogućnost da konsolidira međunarodnu poziciju.

“Rekao sam Amerikancima i Englezima da prisile Srbiju da prestane da kupuje oružje u Moskvi u vrijednosti robe koju prodaje na Kosovu, a mi ćemo, također, razmotriti naš stav o taksi”, rekao je Haradinaj.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da se ne smije pokvariti odnos Kosova sa SAD-om.

“Dnevna, sedmična i predizborna politika neće narušiti strateške odnose Kosova i SAD-a ili drugih zapadnih zemalja”, rekao je on, prenio je RTK2.

Thaci tvrdi da trenutna situacija izaziva “entuzijazam” u Beogradu.

“Od onoga što vidim i šta sam vidio na diplomatskom planu, Srbija je za to da ne dođe do dijaloga. U Srbiji postoji entuzijazam zbog zastoja na Kosovu. Ako se dijalog nastavi, Srbija će biti primorana priznati Kosovo”, naveo je.

Što se tiče takse od 100 posto uvedene na uboz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kazao je da je to pitanje postalo monotono.

Zapadne zemlje su razočarane načinom na koji Kosovo s njima sarađuje, rekao je Thaci, ali je ocijenio da “neće biti štete”.

Thaci: Konačan sporazum ove godine

“Zahtjevi Amerikanaca i međunarodne zajednice je da se poštuje savjet da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga. Ovaj proces se ne može jednostrano odblokirati i ne može se tolerirati uslovljavanje Beograda. Kosovo će djelovati paralelno s međunarodnom zajednicom. Vjerujem u to, jer sam bio uz naše partnere i takve stvari će biti prevaziđene”, naveo je Thaci.

Prema njegovim riječima, stavovi Evropljana, Nijemaca, opće su poznati.

“Kada se dotakne crvena linija, onda će oni intervenirati.”

On je ponovio kako vjeruje da će ove godine biti zaključen konačni sporazum između Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije