Haradinaj: Niko se ne treba plašiti vojske Kosova

Haradinaj kaže da će se Kosovo usprotiviti onima koji pokušavaju da ga iskoriste. (Arhiva)

Predsjednik Vlade Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da niko nema razloga plašiti se transformacjie Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova i tvrdi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nema hrabrosti “svom narodu objasniti da život Kosova ne zavisi od Beograda”.

On je u intervjuu za podgoričku televitiju A1 komentirao navode Vučića da će tim činom Beograd biti “sateran u ćošak”, zbog čega se boji “tragičnih posledica”, ocijenivši da je to to problem medija u Srbiji i tamošnje propagande.

“I Vučić, i Srbija, i svi znaju da Albanci nisu takvi. Nikad u historiji Albanci nisu prijetili nekome ko živi s njima. Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Srbije”, tvrdi Haradinaj.

‘Dačić i ostali neka se zabavljaju’

Također kaže da će Kosovo biti bezbjednije kada arhitektura sigurnosnih institucija bude okončana, prenosi Tanjug.

“Niko ne može nikome prijetiti. I Srbi na Kosovu će biti bezbjedniji kad budemo završili arhitekturu sigurnosnih institucija”, naveo je Haradinaj.

Dodao je da ga ne zabrinjava to što se ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić “svako malo” pohvali da je neka nova zemlja povukla priznanje nezavisnog Kosova.

Smatra da Srbija samo gube vrijeme s Kosovom, a “mi imamo vremena koliko god Beograd hoće”.

Tvrdi da njedna država nije povukla priznanje nezavisnog Kosova.

“Mi smo gubili vrijeme od devedesete nadalje. Nama ne može biti gore nikada. Taj pritisak Srbije nam ne može nikako otežati život da bismo mi jednog dana rekli: “E, šta vi mislite u Beogradu?” Dačić i ostali neka se zabavljaju, ako imaju vremena i novca za to”, poručio je Haradinaj.

On kaže da poštuje i Srbiju, i vrijednosti srpskog naroda.

“Ali, kad su u pitanju prava mog naroda, biram ono što jesam.”

‘Dat ću život za zadatu riječ’

“Dolazim iz porodice koja ima svijest o tome ko smo i na šta ciljamo. Imamo i kanone u poštovanju i prijatelja, i neprijatelja. To nećemo promijeniti ni zbog nekog događaja, ni zbog nekog interesa. Ljudi koji žive s nama znaju da smo dostojanstven narod. Riječ danas vrijedi više nego potpis”, rekao je Haradinaj.

Poštuje, kaže, svakoga, ali uvijek prvo bira svoj narod.

“To nije samo besa [zadata riječ]. Bio sam spreman život dati za to”, naveo je.

Izvor: Agencije