Haradinaj nakon sastanka s Merkel: Nije bilo zahtjeva za ukidanje taksi

Haradinaj je rekao da se zahvalio Merkel na čvrstom stavu Njemačke u odbranu kosovskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta (EPA)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je Kosovo zainteresovano za dijalog sa Srbijom, ali da takse od 100 odsto na robu iz Srbije neće biti ukinute, prenose prištinski mediji.

Haradinaj je posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu ponovio da je Kosovo za sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, koji uključuje uzajamno priznanje u sadašnjim granicama.

Kancelarka Merkel zainteresovana je da se dijalog Kosova i Srbije nastavi i postigne dogovor, rekao je Haradinaj.

Takođe je rekao da će glavna tema dijaloga između Kosova i Srbije biti uzajamno priznanje sadašnjih granica.

“Kosovo je ozbiljna strana i zainteresovani smo za dijalog”, rekao je Haradinaj i dodao da uvozne takse za srpsku robu neće biti ukinute, da su on i Angela Merkel razgovarali o taksama, ali da nije bilo zahteva za njihovo ukidanje.

Dodao je da postoje dve mogućnosti u procesu dijaloga sa Beogradom: postizanje “velikog sporazuma” ili duži proces pregovora.

Ako bi se bio postignut sporazum, bila bi to velika odluka, koja bi uključila SAD, Nemačku i Francusku.

‘Važno je nastaviti dijalog’

“Postoje dve mogućnosti. Jedna je mogućnost sjajne odluke. I dalje treba da se nadamo posle uključenja američkog predsednika Donalda Trampa i posebno sada sa direktnim uključenjem nemačke kancelarke Merkel i francuskog predsednika (Emanuela) Makrona u mogućnost postizanja velikog sporazuma”, rekao je Haradinaj.

Ako se taj sporazum ne bude postignut, onda će to biti “višemesečni i višegodišnji proces”, rekao je on i dodao da je teško moguće postizanje “velikog sporazuma”.

“Možda ćemo ovu energiju iskoristiti za postizanje jednog okvira sporazuma, a o kojima će se potom pregovarati putem visokog predstavnika EU-a, kao što je do sada bila Federika Mogerini. Međutim, mislim da će Berlin do tada imati direktnog predstavnika u procesu”, rekao je Haradinaj.

Govoreći o predstojećem samitu u Parizu, premijer Kosova je dodao da je posvećenost Merkel i Makrona dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom veoma važna.

“U našem interesu je da se desi i sastanak u Parizu, ali i da se nastavi sa sastancima. Takođe je važno da i dijalog bude nastavljen”, naveo je on.

Dalje je rekao da se zahvalio Merkel na čvrstom stavu Nemačke u odbranu kosovskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i za to što je Nemačka za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Izvor: Agencije