Haradinaj najavio mogućnost odgađanja samita u Parizu

Haradinaj kaže da na Kosovu postoji koordinacija između zvaničnika koji će otići u Pariz (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da postoji mogućnost odlaganja samita u Parizu koji je zakazan za 1. jul, a na kom bi trebalo da se sastanu najviši predstavnici Kosova i Srbije sa predsednikom Francuske Emmanuelom Macronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Ako pripreme idu dobro, sigurno će se održati, ali, ako pripreme ne budu završene može se desiti da će se odložiti”, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, na Kosovu postoji koordinacija između zvaničnika koji će otići u Pariz i, kako je rekao, on se sam brine o tome.

Haradinaj je objavio da je oslobodio dužnosti dosadašnjeg ministra inovacija i preduzetništva Kosova Besima Beqaja pošto je podneo ostavku na tu funkciju.

Smjene optuženih

Podvukao je da je to deo sprovođenja odluke predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) da se sa svih zvaničnih položaja uklone svi članovi stranke koji imaju optužnice da su umešani u korupciju i nepotizam.

Beqaj je u predmetu “Pronto” zajedno sa još 11 drugih optužen da je izvršio krivično delo “ugrožavanja ravnopravnog statusa državljana i stanovnika Kosova”.

Haradinaj je rekao da dužnosti nije razrešio zamenika ministra odbrane Kosova Agima Cekua jer još nije dobio pismo sa odlukama DPK da se smene svi oni njeni kadrovi koji imaju optužnice.

Ceku je optužen za nesavestan rad komisije za utvrđivanje statusa veterana bivše OVK, čiji je bio predsednik.

Izvor: Agencije