Haradinaj: Mogherini više nije posrednica u pregovorima

Federica Mogherini je završila svoj mandat, poručuje Ramush Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj smatra da je izuzimanje kosovskog pitanja iz nadležnosti šefice europske diplomacije Federice Mogherini “prvi korak za zaštitu teritorija Kosova od podjela”, uz napomenu da “SAD nije isključen iz tog procesa, pa nije nemoguće ni da u Bijeloj kući bude potpisan sporazum Srbije i Kosova”.

On je, nakon sjednice Vlade Kosova u Prištini, novinarima rekao da su “upravo ideje o podjeli teritorija Kosova dovele do toga da su dužnosnici Europske unije utjecali na odgodu dijaloga, do kojeg će ipak doći početkom srpnja u Parizu”, prenosi Tanjug.

Novinare je zanimalo i hoće li, nakon Pariza, biti održan još jedan sastanak u Bruxellesu, a zatim i biti potpisan sporazum između Srbije i Kosova u Bijeloj kući.

“Ne mogu prejudicirati proces. Proces je sada u sigurnim rukama i izvan kontrole Mogherini. Postigli smo stabilnost i to je najvažnije. Sve drugo je teško predvidjeti, ali nije nemoguće”, kazao je Haradinaj.

Dijalog ‘u rukama’ Merkel i Macrona

Tvrdi da Mogherini više nije posrednica u dijalogu Srbije i Kosova, već je taj proces “u rukama” njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Podsjetio je da je Mogherini prije nekoliko dana u Tirani rekla da će, ako Vlada Kosova odluči ukinuti 100-postotne pristojbe na uvoz robe iz Srbije i Bosni i Hercegovine, ona odmah sazvati sastanak najviših predstavnika Srbije i Kosova.

“Hvala Bogu da smo to uočili na vrijeme. Inače, nikakve pristojbe nisu nametnute. Mogherini je završila svoj mandat. Europljani su oni koji plaćaju Mogherini, a njihovi dužnosnici su skinuli taj plan s dnevnog reda i ukazali Kosovu veliku čast. Hvala im na tome, jer sada možemo procjenjivati kako ćemo dalje”, rekao je Haradinaj, a prenio Glas Amerike.

Napomenuo je da proces dijaloga ne isključuje ulogu SAD-a te ponovno odbacio mogućnost sudjelovanja Rusije u tom procesu, koju, kako je rekao, “forsira Srbija”.

“Rusija se dugo povlači s Balkana, Rusija nije u našem planu, mi ne pripadamo svijetu Rusije, mi pripadamo američkom svijetu. Amerika se nikada ne povlači. Postoje neke izjave namijenjene dnevnoj politici da summit u Berlinu ili Parizu isključuje Ameriku, ali Amerika nije isključena iz procesa i vjerujem da znate zašto to govorim. Nitko ne može isključiti Ameriku iz procesa na Kosovu i s Balkana. Amerika procjenjuje samo kada je pravo vrijeme za intervenciju i preuzimanje odgovornosti”, rekao je Haradinaj.

Kocijančič: Mogherini ostaje jedina posrednica

Prethodno je potvrđeno da šefica europske diplimacije ostaje jedina posrednica u dijalogu Srbije i Kosova.

Njezina glasnogovornica Maja Kocijančič rekla je to za beogradske Večernje novosti, nakon najava da bi se u proces mogle aktivno uključiti Njemačka i, posebno, Francuska.

Kocijančič je napomenula kako će biti pozdravljen svaki angažman u podršci dijalogu koji olakšava posao EU, uključujući i mogući novi sastanak, te naglašava da Mogherini “obavlja svoju misiju”.

Po njezinim riječima, “također je jasno da Vlada Kosova treba ukinuti pristojbe [na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine], kako bi omogućila brzo obnavljanje dijaloga”.

Agencija Tanjug podsjeća da dijalog Srbije i Kosova za sada ostaje blokiran, jer Srbija uvjetuje svoje sudjelovanje ukidanjem pristojbi, koje je Vlada Kosova uvela prije više od pola godine.

Izvor: Agencije