Haradinaj: Kosovo neće poduzimati dodatne mjere protiv Srbije

Federica Mogherini je dijalog o normalizaciji odnosa pretvorila u dijalog o teritoriji, kaže Ramush Haradinaj (Arhiva)

Kosovo neće poduzimati dodatne mjere protiv Srbije, izjavio je u utorak premijer Kosova Ramush Haradinaj.

On je to rekao nakon sjednice Vlade Kosova u Prištini, odgovarajući na pitanje novinara o najavljenim dodatnim mjerama, pored takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Nećemo preduzimati mjere. Ove mjere nisu protiv srpskog naroda ovdje i na sjeveru [Kosova]”, kratko je odgovorio Haradinaj, koji je dodao da će se s uvođenjem dodatnih mjera sačekati.

“Imamo neke u planu, ali ne smijem govoritio tome.”

Govoreći o prekidu dijaloga između Srbije i Kosova, on je krivca za to pronašao u šefici evropske diplomatije Federici Mogherini, prenosi Tanjug.

‘Neustavne ostavke gradonačelnika’

Haradinaj je novinarima kazao da je Mogherini odgovorna jer je, kako je rekao, u priču o normalizaciji odnosa uvela temu o korekciji granica sa Srbijom.

“Mislim da je Mogherini odgovorna za prekid dijaloga. Ona je dijalog o normalizaciji odnosa pretvorila u dijalog o teritoriji, što je prouzrokovalo štetu regionu. Žalosno je to zbog velikog uloga Evropske unije. Takav njen stav je neprihvatljiv”, rekao je Haradinaj.

Jedna od tema sjednice Vlade Kosova bile su i ostavke gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, koje su odbijene, jer ih Vlada smatra neustavnim.

Haradinaj je rekao da ostavke nisu prihvaćene jer su “neustavne”, odnosno adresirane su na “Kosovo i Metohiju”, umjesto na “Republiku Kosovo”, prenosi Koha online.

Izvor: Agencije