Oglasi

Haradinaj: Kompromis je pomirenje uz međusobno priznanje

To bi se moglo postići na skupu u Berlinu 29. aprila, na inicijativu njemačke kancelarke Angel Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kaže premijer Kosova.
Ramush Haradinaj je uvjeren da na samitu u Berlinu neće biti govora o teritoriji KosovaArhiva

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je u četvrtak da su pomirenje i kompromis sa Srbijom mogući samo uz međusobno priznanje, što bi se moglo postići na predstojećem skupu u Berlinu, koji će biti održan 29. aprila, na inicijativu njemačke kancelarke Angel Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

On je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sjednice Vlade, rekao da postizanje kompromisa ne znači amnestiju Srbije za zločine koje su Srbi počinili tokom posljednjih sukoba.

Prema njegovim riječima, međusobno priznanje bi predstavljalo neku vrstu pomirenja Albanaca i Srba, prenijela je prištinska Gazeta Express.

'Pomirenje, pa ekonomski odnosi'

Haradinaj je primijetio da se aktuelna politika u ovom trenutku mijenja u duhu predstojećeg berlinskog samita, prenosi Tanjug.

"Postoji značajna promjena kada je reč o samitu u Belrinu. Dinamika je promijenjena, ali ne očekujem da će doći do nečeg što bi bilo konačno, već da će biti samo iznijeti stavovi i mišljenja", kazao je premijer Kosova.

Prema njegovim riječima, sporazum sa Srbijom bi trebalo postići samo uz međusbno priznavanje, što bi omogući ponovno uspostavljanje ekonomskih odnosa.

"Pozvao sam na pomirenje. Pomirenje je kompromis za Kosovo. Pomirenje bi značilo uzajamno priznavanje u postojećim granicama, a potom i uspostavljanje ekonomskih odnosa", rekao je Haradinaj.

Uvjeren je da na samitu u Berlinu neće biti govora o teritoriji Kosova.

'EU duguje viznu liberalizaciju'

Podsjetio je da Evropska unija duguje Kosovu liberalizaciju visnog režima, o čemu će s Merkel i Macronom govoriti na samitu u Berlinu.

Samit je dobra prilika, ocijenio je, da lideri zemalja zapadnog Balkana, koji se budu našli za jednim stolom, shvate da Kosovo ima evropsku perspektivu i da Evropa Kosovu duguje viznu liberalizaciju.

To će biti prilika da Merkel i Macrona podsjetim na to, kaže premijer Kosova.

"Mislim da u Berlinu neće biti razgovora o teritoriji Kosova ili zajednici srpskih opština", rekao je Haradinaj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.