Haradinaj: Kina i Rusija same su se povukle iz dijaloga o Kosovu

Ramush Haradinaj tvrdi da Srbiji postaje sve teže odgađati priznanje nezavisnosti Kosova (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podsjetio je premijerku Srbije Anu Brnabić, koja smatra da u procesu dijaloga Beograda i Prištine trebaju sudjelovati Kina i Rusija, da su se “obje te države same povukle iz procesa”.

Prema Haradinaju, proces dijaloga između Kosova i Srbije treba donijeti konkretne rezultate.

Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku prenosi Haradinajeve stavove po kojima dijalog trebaju podržati oni koji su ga i počeli, prije svih NATO, Europska unija i Sjedinjene Američke Države.

Slaže se da dijalog sa Srbijom treba voditi predsjednik Kosova Hashim Thaci.

“Međutim, tražim jedinstvo u procesu i podršku opozicije”, poručio je Haradinaj.

‘Beogradu sve teže odgađati priznanje Kosova’

Prethodno je Haradinaj ustvrdio da službenom Beogradu postaje sve teže odgađati priznanje neovisnosti Kosova.

“Srbija nema sve vrijeme ovog svijeta da se konačno odluči na taj korak i prizna realnost da je Kosovo neovisna europska država, okrenuta EU i NATO-u. Na tom putu nitko nas ne može zaustaviti”, rekao je Haradinaj.

U prvi plan je postavio briselski dijalog s Beogradom, a o budućnosti Kosova govori kao o vremenu u kojem se tek treba dogoditi “potpuni mir” između dvije strane.

“Jasno smo zatražili da dijalog dođe u finalnu fazu, jer će iduće godine biti navršena desetljeća od 1999. godine i rata na Kosovu. Za nas je važno da se to konačno razriješi. Za nas je svaka istina, svaka realnost, oko toga dobrodošla”, naveo je premijer Kosova.

Na novinarski upit što znači “svaka realnost”, odgovorio je kako to znači da Srbija pokaže spremnost da “dovrši posao i prizna Kosovo”.

Izvor: Agencije