Haradinaj: Iza priče o granici stoji Rusija

'Kosovo nema teritorijalne pretenzije niti je spremno prihvatiti priznanje nezavisnosti u zamjenu za teritoriju', rekao je Haradinaj (Reuters)

Otvaranje graničnog pitanja na Balkanu plan je Rusije i ruskog predsjednika Vladimira Putina, smatra premijer Kosova Ramush Haradinaj.

Koha prenosi i da je Haradinaj ponovio da pristojbe uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine “neće biti ukinute dok na stolu ne bude vidio odluku Beograda o priznanju neovisnog Kosova”.

Prema njegovim riječima, “dijalog [Prištine i Beograda] dosad je korišten da bi se naškodilo Kosovu”.

“Ne želimo štetu od dijaloga. Vratit ćemo dijalog bez povezivanja tog procesa s ukidanjem pristojbi kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum, ali ne kao dogovor zasnovan na promjenama granice i teritorija”, rekao je Haradinaj novinarima nakon sjednice vlade.

Smatra da je otvaranje tog pitanja “plan Rusije i Putina”, ali i poručuje da “nitko neće uspjeti u tomu jer bi to značilo tragediju za regiju”.

Granica utvrđena još u Jugoslaviji

Govoreći o granici Kosova i Srbije, Haradinaj podsjeća da je ona duga 381 kilometar i da nije mijenjana još iz vremena Jugoslavije. Navodi i kako je ta granica potvrđena i odlukama međunarodnih sudova.

“Imamo kosovsko-srbijansku granicu i nju treba poštivati i Srbija”, rekao je Haradinaj.

Ne zna, kako kaže, “što je htio i što hoće [predsjednik Kosova] Hashim Thaci kad govori o Preševskoj dolini”, te ukazuje da Priština “nema teritorijalne pretenzije niti je spremna prihvatiti priznanje kosovske neovisnosti u zamjenu za teritorij”.

“Ako je to cijena, priznanje nam ne treba. Još možemo čekati. Možemo i bez dogovora”, kazao je Haradinaj.

Izdvojili novac za obilježavanje granice

Još je rekao i da kosovski ustav ne dozvoljava teritorijalne prohtjeve, reagirajući na Thacijevu izjavu da će podnijeti ostavku ili raspisati referendum ne potvrdi li parlament sporazum o pripajanju triju općina s juga Srbije Kosovu.

“Ne znam šta je Thaci mislio kad je najavio svoju ostavku, ali kosovski ustav ne može polagati pravo na teritorij druge zemlje. Ne znam u kojem je kontekstu predsjednik Thaci govorio o pripajanju Preševske doline, ali naš ustav ne dozvoljava polaganje prava na teritorije drugih zemalja, niti možemo ponuditi teritorij u zamjenu za priznanje kosovske neovisnosti od Srbije”, rekao je Haradinaj.

Tanjug podsjeća da se Thaci zalaže za sporazum Beograda i Prištine koji bi podrazumijevao pripajanje općina Bujanovac, Preševo i Medveđa Kosovu.

Na sjednici vlade donesena je odluka da se osigura 115.000 eura za obilježavanje državne granice, prenijeli su kosovski mediji.

Taj će iznos, kako se navodi, biti stavljen na raspolaganje državnom povjerenstvu za obilježavanje i održavanje granice.

Izvor: Agencije