Haradinaj: Ili priznanje, ili da kupujemo oružje

Ramush Haradinaj: 'Savjetuju' nas da kupujemo raketne sisteme 'mistral', jer oni snabdijevaju Srbiju 'mistralima' (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio je da pristup dijela međunarodne zajednice u odnosu na dijalog sa Srbijom povećava potrebu Kosova da nabavi naoružanje.

On je to rekao novinarima govoreći o uslovima koje treba ispuniti prije nego što se nastavi proces dijaloga.

Prištinska Koha konstatira da je Haradinaj time nagovijestio da se plaši novog rata sa Srbijom, prenosi Tanjug.

Kako je rekao premijer, Kosovo traži okvirni sporazum sa Srbijom kojim bi bilo riješeno uzajamno priznanje u postojećim granicama.

‘Da i mi kupujemo mistrale?’

“Postoji oklijevanje Srbije i jednog dijela međunarodne zajednice, koja kaže da ga ne može da nazvati uzajamno priznavanje u postojećim granicama. To znači da nas savjetuju da kupujemo [francuske raketne sisteme] ‘mistrale’, jer oni snabdijevaju Srbiju ‘mistralima'”, kazao je Haradinaj.

On je dodao da Srbija nabavlja oružje iz Rusije, kao i da je postigla sporazum s Francuskom o raketnom sistemu.

“U međuvremenu, oni nam govore da sporazum ne možemo nazivati sporazumom o uzajamnom priznanju u postojećim granicama. Šta onda da radimo, mi smo nezavisna država i od dijaloga ne očekujemo ništa sem uzajamnog priznanja. Ukoliko niste spremni na to, onda je to poruka za nas da bi i mi trebali kupovati oružje”, kazao je Haradinaj, prenosi Koha.

Vulin: Naoružavanje VS nije opravdanje

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin reagovao je na izjavu kosovskog premijera i poručio da naoružavanje Vojske Srbije nije opravdanje za pravljenje paravojske na Kosovu

“Srbija se oprema i naoružava, ne da bi pretila, već da Srbima niko ne preti”, naglasio je Vulin u pisanoj izjavi.

Prošle sedmice je Haradinaj ponovio kako Kosovo neće biti podijeljeno i da će Vlada braniti suverenitet i integritet Kosova po svaku cijenu.

“Poštovani građani Republike Kosovo, mi smo zajedno i jaki smo! Niko nas neće podijeliti. Suverenitet i iintegritet Kosova su nepovredivi i mi ćemo ga braniti po svaku cijenu”, napisao je on na Facebook profilu.

Haradinajeva poruka je uslijedila nakon što je u Prištini ponovo pokrenuta priča da se predsjednik Kosova Hashim Thaci ne odriče ideje o razmjeni teritorija sa Srbijom.

‘Korekcija, demarkacija, razmjena…’

Zastupnik opozicionog pokreta Samoopredjeljenje u Skupštini Kosova Rexhep Selimi je izjavio da Thaci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “ima tajni plan o podjeli Kosova”.

“Nepravedno je da neko od nas zahtijeva da sjednemo i razgovaramo bez okvira dijaloga međusobnim priznanjem u okviru aktuelnih granica. To zahtijevam da ne bi bilo iznenađenja u dijalogu, kako se to dogodilo s granicom, korekcijom, demarkacijom ili razmjenom teritorije”, rekao je Haradinaj.

Kazao je da je stav premijera Kosova da bez okvira dijaloga međusobnog priznanja nema osnove za nastavak dijaloga.

Izvor: Agencije