Haradinaj i Thaci aktivirali upravljački tim za statut ZSO-a

Sastavljanje statuta zajednice srpskih opština bit će transparentan i sveobuhvatan proces (EPA)

Premijer i predsednik Kosova, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, aktivirali su upravljački tim koji će se baviti sastavljanjem statuta zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi prištinski portal Koha ditore.

Prema saopštenju iz Vlade Kosova, “sastavljanje statuta će biti transparentan i sveobuhvatan proces, koji će obavljati tri radna mehanizma: upravljački tim, implementaciona komisija i nacionalna konsultativna grupa, koji će garantovati učešće čitavog političkog spektra, civilnog društva i ostalih relevantnih mehanizama društva”.

Vlada navodi da će u ovaj proces biti uključeni i međunarodni mehanizmi i ovo ocenjuje kao važan korak na evroatlantskom putu Kosova, prenosi Koha.

Kratak rok za statut

U saopštenju se dodaje da će na kraju procesa konačni nacrt statuta, zajedno sa direktivom, biti poslat Ustavnom sudu Kosova kako bi se osigurala potpuna usklađenost sa Ustavom Kosova.

Vlada navodi da ovim korakom ispunjava i međunarodnu obavezu, “dokazujući svoju posvećenost na evroatlantskom putu”.

Ministar spoljnih poslova Kosova Behđet Pacoli pre dva dana je izjavio da Vlada radi na formiranju zajednice srpskih opština, ali da ne može da predvidi da li će to biti za tri sedmice, odnosno do 20. aprila, kada Kosovu ističe rok da to učini.

On je dodao da “srpski politički faktor” treba da sarađuje sa Vladom Kosova.

Izvor: Agencije