Haradinaj i Palmer razgovarali o vojsci Kosova

Predstavnica SAD-a izjavila je da budžet UNMIK-a od 38 miliona dolara pretjerano veliki (EPA)

Kosovski premijer Ramush Haradinaj i pomoćnik američkog državnog sekretara Matthew Palmer razgovarali su danas o situaciji u regiji, transformaciji Sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova, dijalogu Prištine i Beograda, kao i drugim pitanjima značajnim za eurointegracije Kosova, saopćio je kabinet premijera Kosova, prenosi Beta.

“Građani i institucije Kosova uvijek su zahvalni za svestranu pomoć koje su dale i nastavljaju davati Sjedinjene Američke Države za Kosovo. Naša zemlja opredijeljena je za produbljivanje saradnje sa SAD-om, radeći istovremeno na konsolidaciji i jačanju države i jačajući euroatlantske integracije”, rekao je Haradinaj.

Palmer je rekao da će njegova zemlja nastaviti pomagati Kosovu u jačanju državnosti, navodi se u saopćenju.

Također je rekao da će se SAD nastaviti interesovati za regiju i dijaloga Kosova i Srbije.

Palmera je prethodno primio predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Palmer s predstavnicima Srba

Palmer se danas u Prištini saglasio s ministrom za povratak u ostavci Daliborom Jevtićem i zastupnikom u Skupštini Kosova Igorom Simićem da se jedino dijalogom Beograda i Prištine i suštinskim uvažavanjem potreba Srba na Kosovu mogu riješiti problemi koji opterećuju odnose dva naroda.

Kako je saopćila Srpska lista, Palmer je na sastanku izrazio podršku SAD-a Briselskom dijalogu i ohrabrio provođenje postojećih dogovora.

Jevtić i Simić poručili su da su zajednica srpskih općina, stvaranje uvjeta za povratak raseljenih i rješavanje pitanja uzurpirane imovine ključne stvari kojima treba detaljno pristupiti i riješiti ih u što skorijem periodu.

Insistirali su da se ZSO formira isključivo onako kako je dogovoreno u Briselu, uz poruku da Srpska lista neće pristati da se zajednici uskrate osnovni elementi koji joj to garantuju.

Dvojica zvaničnika u ime Srpske liste prenijela su Palmeru da se događaji poput onog od 26. marta u Mitrovačkom dvoru ne smiju ponoviti jer nisu u funkciji stabilnosti na Kosovu.

“Ako želimo da na Kosovu svi žive bolje, ozbiljno moramo da radimo na tom aspektu. Verujem da je taj cilj, uz ulaganje maksimalnih napora svih, dostižan. Srpska lista se za to zalaže i na tome će raditi intenzivno”, prenio je Jevtić.

Izvor: Agencije