Haradinaj: Dijalog Kosova i Srbije prekinut je prije taksi

'Dijalog može i treba biti nastavljen bez povezivanja s taksama', napisao je Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj tvrdi da je dijalog Srbije i Kosova prestao mnogo prije uvođenja 100-postotnih taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine te ponovio da ta dva pitanja ne treba povezivati.

Napisao je to na Twitteru kao odgovor na izjavu šefice evropske diplomatije Federike Mogherini u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ona je rekla da je spremna sazvati novu rundu dijaloga čim takse na proizvode iz Srbije budu ukinute.

Dačić: UN treba verificirati sporazum

“Dijalog je zastao mnogo prije nego što je porez nametnut. Nedostatak transparentnosti, ohrabrenje za teritorijalnu razmjenu i neuspjeh u provođenju postojećih sporazuma – to su razlozi. Dijalog može i treba biti nastavljen bez povezivanja s taksama”, napisao je Haradinaj.

Izjave Mogherini da će Vijeće sigurnosti UN-a morati verificirati dogovor Srbije i Kosova ne znači da će se promijeniti format pregovora, izjavio je u srijedu šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić.

Naglasio je da je Srbija oduvijek govorila da će na kraju bilo kakav dogovor koji eventualno bude postignut na drugom nivou morati verificirati to izvršno tijelo svjetske organizacije.

“To znači: da bi uopšte došlo do verifikacije od Saveta bezbednosti UN-a, članice moraju da budu informisane i upoznate. Sa naše strane može samo da raduje upućivanje predloga Savetu bezbednosti UN-a zato što Srbija sve svoje prijatelje upoznaje sa tokom pregovora i razgovora”, objasnio je Dačić.

U skladu s međunarodnim pravom

Ukazao je da, ako se ima u vidu Platforma o pregovorima sa Srbijom, donesena u Skupštini Kosova, ona je samo pokazatelj da predstavnici Kosova ne žele kompromis i da je sve ono što je urađeno proteklih sedam godina “badava”.

Mogherini je u utorak izjavila da je za nastavak dijaloga Srbije i Kosova neophodno da Vlada Kosova ukine takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine te poručila da finalni sporazum mora biti u skladu s međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Vijeća sigurnosti UN-a.

“Vaša uloga jest i bit će ključna, a mi smo spremni, i ja lično, tim povodom intenzivirati razgovore sa svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a”, rekla je ona u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije