Haradinaj: Brisel šuti dok se iz Banje Luke poziva na osvajanje Kosova

U Banjoj Luci je u srijedu održan 'provokativni marš usmjeren na destabilizaciju cijelog Balkana', tvrdi Ramush Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj prozvao je u četvrtak Evropsku uniju zbog nereagovanja na, kako tvrdi, nove provokacije Beograda, ovog puta preko “svog satelita” bh. entiteta Republika Srpska, gde su, tokom obeležavanja Dana RS-a, pevane pesme kojima je pozivano na “osvetu i osvajanje Kosova”.

On je na svom Facebook profilu napisao da Brisel vrši pritisak samo kada su u pitanju legitimne odluke Vlade Kosova, kao što su stopostotno povećanje poreza na robu uvezenu iz Srbije (i Bosne i Hercegovine).

“Dok EU koristi sve načine da izvrši pritisak na Kosovo da ukine legitimnu i zakonsku meru uvođenja takse, što koriste sve razvijene zemlje, kao što su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kanada… ne oglašava se na scene [u Banjaluci] u kojima se poziva na rat i genocid”, naveo je Haradinaj.

‘Srbija ne prihvata evropske vrijednosti’

Neuspehom EU-a smatra to što Brisel ne reaguje na “destabilizujuće akcije Srbije”, koje sada sprovodi preko “svog satelita koji se zove Republika Srpska”.

Srbija, tvrdi Haradinaj, aktivno odbija da se integriše i prihvati evropske vrednosti, dok je u Banjaluci u sredu održan “provokativni marš, usmeren na destabilizaciju celog Balkana”.

Tvrdi da je tokom obeležavanja Dana RS-a pevana pesma Heroji Kosova, koja, kako kaže, “poziva na osvetu i invaziju Kosova”, a sve to, dodaje, prate pozivi protiv EU-a.

To ga sve, kaže, podseća na “režim” Slobodana Miloševića i događa se u prisustvu “Vučićeve pemijerke Ane Brnabić i ministra odbrane Aleksandra Vulina”.

Izvor: Agencije