Haradinaj: Branit ćemo Kosovo po svaku cijenu

Poštovani građani Republike Kosovo, mi smo zajedno i jaki smo, poručio je Ramush Haradinaj (Arhiva)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je ponovio u srijedu da Kosovo neće biti podijeljeno i da će Vlada braniti suverenitet i integritet Kosova po svaku cijenu.

“Poštovani građani Republike Kosovo, mi smo zajedno i jaki smo! Niko nas neće podijeliti. Suverenitet i iintegritet Kosova su nepovredivi i mi ćemo ga braniti po svaku cijenu”, napisao je on na Facebook profilu.

Haradinajeva poruka je uslijedila nakon što je u Prištini ponovo pokrenuta priča da se predsjednik Kosova Hashimo Thaci ne odriče ideje o razmjeni teritorija sa Srbijom, prenosi Tanjug.

Selimi: Tajni plan o podjeli

Zastupnik opozicionog pokreta Samoopredjeljenje u Skupštini Kosova Rexhep Selimi je izjavio novinarima ranije u srijedu u Prištini da Thaci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “ima tajni plan o podjeli Kosova”.

Haradinaj je prošle sedmice izjavio da ima dva uslova kako bi prihvatio da vodi dijalog sa Srbijom: jedan se odnosi na opoziciju, a drugi na međunarodni faktor.

Na pitanje da li će se povinovati zahtjevu Ustavnog suda Kosova da predstavlja zemlju u finalnoj fazi dijaloga sa Srbijom, nakon što je ovaj sud utvrdio neustavnom pregovaračku ekipu koju je formirala Skupština Kosova, on je rekao da se radi o nacionalnom pitanju, za šta je potrebna sveobuhvatnost, odnosno učešće i opozicije u dijalogu.

“Mogu voditi Vladu, ali ne mogu predstavljati Kosovo bez učešća svih”, kazao je Haradinaj.

Priznanje u postojećim granicama

Drugi zahtjev je osiguravanje okvira koji će omogućiti priznanje dvije zemlje u postojećim granicama, bez čega on neće prihvatiti da bude dio dijaloga.

“Nepravedno je da neko od nas zahtijeva da sjednemo i razgovaramo bez okvira dijaloga međusobnim priznanjem u okviru aktuelnih granica. To zahtijevam da ne bi bilo iznenađenja u dijalogu, kako se to dogodilo s granicom, korekcijom, demarkacijom ili razmjenom teritorije”, rekao je Haradinaj.

Kazao je da je stav premijera Kosova da bez okvira dijaloga međusobnog priznanja nema osnove za nastavak dijaloga.

Izvor: Agencije