Haradinaj: Angažman Macrona može vratiti Srbiju u dijalog

Ramush Haradinaj: Kosovo nema zašto sjedati za stol sa Srbijom bez okvirnog sporazuma, koji se zove uzajamno priznavanje u postojećim granicama (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ponovio je u utorak da se taksa od 100 posto koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije može ukinuti u zamjenu za priznanje državnosti Kosova.

On se, govoreći o sastanku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, zahvalio Macronu na “izražavanju iskrenosti kada je rekao da su Kosovo i Srbija evropske zemlje”.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s delegacijom Velike Britanije u zgradi Vlade u Prištini, Haradinaj je prokomentirao Macronov zahtjev za postizanjem kompromisa između Kosova i Srbije, kazavši da je kompromis logičan savjet.

‘Priznanje u postojećim granicama’

On je istakao da bi za Kosovo jedna od opcija ovog kompromisa moglo biti ukidanje taksi u zamjenu za priznanje od Srbije, prenosi Anadolija.

“Kompromis je ako ukinemo takse u zamjenu za priznanje. Dakle, nije da mi ne činimo kompromis. Veliki je to kompromis. Kompromis bi mogao biti ukidanje taksi i uspostavljanje drugih trgovinskih odnosa. Ono što je Kosovo tražilo veoma je osnovano. Tražili smo okvirni sporazum za uzajamno priznavanje u postojećim granicama s pratećim elementima”, rekao je premijer Kosova.

“Ovaj okvirni sporazum bi trebao biti okvir o kojem pregovaramo i ne postoji ništa drugo osim onoga što predstavlja. Oklijevanje je da Srbija ili dio međunarodne zajednice kažu da ne možemo imenovati uzajamno priznavanje u postojećim granicama”, kazao je on.

Haradinaj je rekao da Kosovo nema zašto sjedati za stol sa Srbijom “bez okvirnog sporazuma, koji se zove uzajamno priznavanje u postojećim granicama”.

Međutim, izrazio je optimizam da bi uloga Francuske u ovoj oblasti mogla promijeniti situaciju.

Važna uloga Francuske i Macrona

“Mislim da uloga Francuske i predsjednika Macrona raste i pozdravljam tu ulogu. Mislim da ovo angažiranje može vratiti Srbiju za stol čak i bez ukidanja taksi”, kazao je Haradinaj.

Predsjednik Srbije izjavio je ranije u utorak da Macron razumije težinu problema kada je riječ o Kosovu i da se stvari ne mogu rješavati tako što niko ni od čega neće odstupiti.

“Ja sam tražio podršku od njega da razume da to ne može da bude rešeno onako kako bi svako od nas želeo, nego da to mora da bude nešto između”, kazao je on.

Vučić je dodao da to razumiju i svaki Srbin, i svaki Albanac, ali da se često “pravimo blesavi” i nipodaštavamo želje i zahtjeve one druge strane, prenosi Tanjug.

On je kazao da će sljedeći sastanak predstavnika Srbije i Kosova u organizaciji Macrona najvjerovatnije biti održan u septembru.

Nastavak dijaloga moguć u septembru

“Verujem da će neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariz, biti u septembru”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Macron, koji je boravio u zvaničnoj posjeti Srbiji, u ponedjeljak je najavio da će održati specijalni sastanak s rukovodstvima Srbije, Kosova i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

On je obećao da će pomoći u ponovnom pokretanju dijaloga i postizanju dugotrajnog sporazuma između Srbije i Kosova, koji su mjesecima zaglavljeni u diplomatskom blatu, navodi francuska televizija France24, pozivajući se na agenciju AFP.

Izvor: Agencije