Oglasi

Haradinaj: Ako se Srbija ne promijeni, takse će ostati zauvijek

Na godišnjoj konferenciji za novinare premijer Kosova za Srbiju je rekao da je 'mala Rusija' na Balkanu.
Otvaranjem kosovskog tržišta za proizvode Srbije Priština je, tvrdi Haradinaj, omogućila Beogradu da kupuje oružje od MoskveArhiva

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da će povećane takse na robu iz Srbije ostati sve dok Beograd ne odluči priznati nezavisnost Kosova.

Haradinaj je na godišnjoj konferenciji za novinare za Srbiju rekao da je "mala Rusija" na Balkanu.

"Ako se Srbija ne promijeni, porez ostaje zauvijek. Ako se Srbija želi dogovoriti o uzajamnom priznavanju i raditi po evropskim i američkim standardima na Balkanu, ukinut ćemo takse još danas. Srbija je mini Rusija na Balkanu", rekao je Haradinaj, prenio je KTV.

Zaštita kosovske ekonomije

Otvaranjem kosovskog tržišta za proizvode Srbije Priština je, tvrdi Haradinaj, omogućila Beogradu da za stotine miliona američkih dolara kupuje oružje od Moskve.

Dodao je da su povećane takse na 100 posto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ekonomska mjera donesena s ciljem da zaštiti kosovsku ekonomiju.

Govoreći o dijalogu, rekao je da je tim Kosova dobio podršku svih, pa i njegovu.

"Uspostavili smo okvir za dijalog, ali ga još nismo dovršili", rekao je Haradinaj.

Na pitanje je li i dalje protiv ideje o korekciji granice nije odgovorio direktno.

Rekao je samo da Kosovo ima izabrani tim za dijalog, do kojeg se, kako se navodi, nije došlo lako, te da će fokus vlasti u Prištini ubuduće biti na ekonomiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.