Oglasi

Hapšenje zbog željezničke nesreće u CG

U sudaru putničkog voza i građevinske mašine kod Mojkovca poginula su dva radnika novosadske kompanije Zgop.

Crnogorska policija uhapsila je tri osobe osumnjičene da su odgovorne za željezničku nesreću kod Mojkovca, u kojoj su u utorak navečer poginula dva radnika novosadske kompanije koja je obavljala radove na pruzi, dok je 45 osoba povrijeđeno, od čega sedmoro teže.

Uhapšeni su radnici Željeznice Crne Gore Novo Rosić i Golub Dulović, te šef gradnje novosadske firme Zgop Veljko Marković, zbog osnovane sumnje da su narušili sigurnosni protokol željeznice.

Uprava policije je saopćila da su Marković, Rosić i Dulović nakon hapšenja provedeni nadležnom državnom tužiocu u Bijelom Polju, koji im je odredio pritvor.

Sudar u tunelu

U toku je uklanjanje dijelova kompozicije voza.

Do nesreće je došlo kada je lokalni putnički voz u tunelu naletio na građevinsku mašinu novosadske firme Zgop, koja na tom dijelu izvodi radove na sređivanju pruge, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Marković je, kako navodi Tanjug, potpisao zapisnik da su se radnici povukli sa pruge i da je ona slobodna za saobraćaj, nakon čega je šef stanice u Mojkovcu pustio putnički voz, koji je potom u tunelu mjestu Mijatovo kolo naletio na građevinsku mašinu novosadske firme Zgop.

Na licu mjesta stradali su radnici novosadske kompanije Ranko Kašiković (53) i Goran Gavrić (55), dok je 45 osoba povrijeđeno.

Zdravstveno stanje sedam putnika koji su nakon željezničke nesreće zadržani u bjelopoljskoj bolnici je stabilno i oni su van životne opasnosti, saopćio je glavni tehničar te zdravstvene ustanove Vesko Janković.

"U pitanju su nagnječenja i lakše povrede od samog udara. Nema preloma i svi su zbrinuti i stabilni", kazao je Janković.

Saslušanje zaposlenih

Kako je naveo, šest pacijenata nalazi se na Hirurškom odjeljenju, a jedan je smješten na Neurologiji.

"Svi su zasad stabilno i van životne opasnosti", zaključio je Janković.

Tužilaštvo Crne Gore naložilo je ranije u srijedu saslušanje sedam zaposlenih u stanicama Mojkovac i Mijatovo kolo, a na terenu je i komisija Željezničke infrastrukture kako bi utvrdili kako je došlo do sudara.

Crnogorski premijer Igor Lukšić zatražio je od nadležnih istražnih organa da u najkraćem roku utvrde okolnosti pod kojima je došlo do željezničke nesreće.

Željeznički saobraćaj na pruzi Podgorica - Bijelo Polje je u prekidu do daljnjeg, saopćeno je iz ŽICG-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije