Hapšenje pripadnika HVO-a: U Modriči zadovoljni, u Orašju zabrinuti

U Udruženju logoraša i bivših ratnih zarobljenika Posavine zadovoljni su što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kako kažu, počelo raditi na tome. U Orašju, gdje su se hapšenja dogodila, vlada zabrinutost.

Radomir Despotović rođen je u Modriči, u Bosanskoj posavini. Tu je, kaže, radio i zaradio penziju. Iz Modriče su ga u maju 1992. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane odveli u logor Silos u tom gradu, a zatim u logor u Odžaku, gdje je proveo tri mjeseca.

“Jedan broj je tu podlegao batinama, a jedan broj nas razmijenjenih ostalo. Mi pokušavamo bez srdžbe, bez ljutnje, bez osvete, da ukažemo na to što se desilo, da pokušamo da to razotkrijemo i da jednom počnemo da živimo kao normalni ljudi”, rekao je Despotović.

Torture u logorima

U logoru je bio i Vlado Dragojlović, predsjednik Udruženja logoraša u Modriči. Kaže da pomaže logorašima cijele Posavine. Smatra da se malo priča o torturi koju su preživjeli u logorima HVO-a.

“Mogu da kažem za Odžak, da su postojala tamo tri logora i kućni pritvori, koji su bili uspostavljeni od strane HVO-a i hrvatske okupacione vojske. U [Bosanskom] Brodu je čak tokom cijele okupacione vlasti Hrvatske bilo 10 logora”, govori Dragojlović.

Dragojlović je posvjedočio da su u Orašju i okolini bila tri logora.

“Prema tvrdnjama članova Udruženja logoraša i ratnih zarobljenika iz Modriče, u bh. entitetu Republika Srpska, u zgradi Osnovne škole u Donjoj Mahali kod Orašja bio je jedan od logora”, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Predsjednik Skupštine Posavskog kantona Jozo Marković kaže da je u Donjoj Mahali bio sabirni centar i da mu nije poznato da su na području Orašja počinjeni ratni zločini. Podsjeća da je oko 150.000 Hrvata protjerano iz Posavine, a i sam je, kaže, veteran. Napominje da su lokalne i kantonalne vlasti u Orašju, zbog ovih hapšenja, u stalnom zasjedanju, bez obzira na praznik Svih Svetih i neradne dane.

‘Jesmo li svi mi optuženi?’

“Branitelji su uznemireni. Mi sada ne znamo što nam je činiti. Ne znamo jesmo li svi mi optuženi, koji smo imali pušku u ruci, koji smo branili svoj dom, svoju obitelj…”, navodi Marković.

Kantonalna Vlada je, nakon hitne sjednice, saopćila da prati situaciju, a prate je i građani Orašja. Oni s kojima smo razgovarali šokirani su hapšenjima.

I dok svi u Orašju nastavljaju, kako kažu, pomno pratiti situaciju, uhapšeni ostaju u pritvoru. Udruženje logoraša iz Modriče, zabrinuto zbog reakcija iz Hrvatske, ističe kako neko treba odgovarati za logore u Posavini. Podsjećaju da su u logorima sa Srbima bili i Hrvati i Bošnjaci, koji se, kako kažu, nisu slagali s akcijama HVO-a.

Izvor: Al Jazeera