Hapšenje izbjeglice zbog sumnji na veze s ISIL-om

Njemačka u visokom je stepenu opreza nakon što su u dva napada, za koje je odgovornost preuzeo ISIL, povrijeđeno nekoliko osoba (EPA)

Njemački specijalci uhapsili su čovjeka osumnjičenog kako je pripadnik oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji je predstavljao sigurnosnu prijetnju po utakmicu kojom će biti otvorena nova sezona u najboljoj nogometnoj ligi u Njemačkoj, prenosi agencija AFP.

„Postoje indikacije kako je nešto spremano vezano za početak sezone u Bundesligi“, rekao je ovoj agenciji glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova njemačke savezne države Rajna-Palatinat.

On je naveo kako je osumnjičeni uhapšen u petak prošle sedmice u gradu Mutterstadtu, ali je odbio iznijeti više detalja o prijetnji ili osumnjičenom.

Agencija AFP podsjeća kako nova sezona u njemačkoj Bundesligi počinje 26. augusta utakmicom u kojoj će aktuelni prvak Bayern iz Minhena ugostiti Werder iz Bremena.

Agencija Reuters javlja kako je njemačka policija uhapsila 24-godišnjeg izbjeglicu iz Sirije nakon dojave kako on planira napad.

Njemački javni servis SWR objavio je kako je riječ o muškarcu rođenom u Damasku koji je u Njemačku stigao početkom 2016. godine. Dodaju iz SWR-a kako je ured državnog tužitelja u Duisburgu pratio ovog Sirijca u sklopu određene istrage.

Visoke mjere opreza

Ranije je njemački Bild objavio kako su vlasti Mutterstadta uhapsile čovjeka za koga se sumnja kako je visoki funkcioner ISIL-a.

List navodi kako je glasnogovornik lokalne policije potvrdio hapšenje.

Osumnjičeni je, navodi dalje Bild, uhapšen tokom rutinske policijske provjere, te kako su njemačke vlasti imale dojavu od jednog čovjeka iz zatvora u susjednoj saveznoj njemačkoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Kasnije je negirano da je riječ o visokopozicioniranoj osobi iz redova ISIL-a.

Njemačka, europska ekonomska sila koja je prošle godine primila više od 1,3 miliona izbjeglica i migranata, u visokom je stepenu opreza nakon što su u dva napada, za koje je odgovornost preuzeo ISIL, povrijeđeno nekoliko osoba, a dva napadača ubijena.

Izvor: Agencije