Hapšenje ‘El Inga’ novi udarac kartelu Sinaloa

Cabrera je drugi Guzmanov pomoćnik uhapšen u protekla dva mjeseca (EPA)

Vlada Meksika nanijela je treći udarac najtraženijim švercerima narkoticima u proteklim mjesecima, uhapsivši pomoćnika šefa moćnog kartela Sinaloa Joaquina „Shortyja“ Guzmana.

Maskirani meksički vojnici predstavili su medijima Felipea Cabreru, poznatog kao „El Inge“ nakon što su ga uhvatili u Culiacanu, prijestonici Sinaloe, sjevernozapadne države na obali Pacifika po kojoj je narkokartel i dobio ime.

Cabrera, čiji nadimak je skraćenica španske varijante riječi „inžinjer“, je drugi Guzmanov pomoćnik uhapšen u protekla dva mjeseca.

Pošiljka za Guzmana

„Ovo su jaki udari Sinaloa organizaciji, ali struktura koja je napravljena za šverc drogom i pranje novca je još uvijek nedirnuta“, kazao je ekspert za pitanja sigurnosti Alberto Islas nakon medijskog predstavljanja Cabrere u Ciudad de Mexicu.

Još jedan gorki zalogaj za Guzmana je dodatna objava vlade kako je mornarica zaplijenila 21 tonu monometilamina, sastavnog dijela koji se koristi za pravljenje metamfetina, u pacifičkoj luci Manzanillo koja je tradicionalni „Shortyjev“ teren.

Vjeruje se kako je pošiljka bila namijenjena Guzmanu, s obzirom da su zaplijenjene i druge njegove stvari, kazao je jedan zvaničnik za agenciju Reuters pod uvjetom anonimnosti.

Islas je rekao kako je teret, zaplijenjen na njegovom putu iz Perua u Gvatemalu, gdje je Sinaloa kartel također aktivan, u neobrađenom obliku vjerovatno vrijedan najmanje 50 miliona dolara.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Ricardo Trebilla pozdravio je hapšenje Cabrere i kazao kako je to nazadak za operacione i liderske mogućnosti Sinaloa kartela, za koji se smatra da je glavni unosnik narkotika u Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije