Oglasi

Hapšenje 'El Inga' novi udarac kartelu Sinaloa

Još jedan gorki zalogaj za Guzmana je dodatna objava vlade kako je mornarica zaplijenila 21 tonu monometilamina, sastavnog dijela koji se koristi za pravljenje metamfetina, vrijednog 50 miliona dolara.
Cabrera je drugi Guzmanov pomoćnik uhapšen u protekla dva mjesecaEPA

Vlada Meksika nanijela je treći udarac najtraženijim švercerima narkoticima u proteklim mjesecima, uhapsivši pomoćnika šefa moćnog kartela Sinaloa Joaquina „Shortyja“ Guzmana.

Maskirani meksički vojnici predstavili su medijima Felipea Cabreru, poznatog kao „El Inge“ nakon što su ga uhvatili u Culiacanu, prijestonici Sinaloe, sjevernozapadne države na obali Pacifika po kojoj je narkokartel i dobio ime.

Cabrera, čiji nadimak je skraćenica španske varijante riječi „inžinjer“, je drugi Guzmanov pomoćnik uhapšen u protekla dva mjeseca.

Pošiljka za Guzmana

„Ovo su jaki udari Sinaloa organizaciji, ali struktura koja je napravljena za šverc drogom i pranje novca je još uvijek nedirnuta“, kazao je ekspert za pitanja sigurnosti Alberto Islas nakon medijskog predstavljanja Cabrere u Ciudad de Mexicu.

Još jedan gorki zalogaj za Guzmana je dodatna objava vlade kako je mornarica zaplijenila 21 tonu monometilamina, sastavnog dijela koji se koristi za pravljenje metamfetina, u pacifičkoj luci Manzanillo koja je tradicionalni „Shortyjev“ teren.

Vjeruje se kako je pošiljka bila namijenjena Guzmanu, s obzirom da su zaplijenjene i druge njegove stvari, kazao je jedan zvaničnik za agenciju Reuters pod uvjetom anonimnosti.

Islas je rekao kako je teret, zaplijenjen na njegovom putu iz Perua u Gvatemalu, gdje je Sinaloa kartel također aktivan, u neobrađenom obliku vjerovatno vrijedan najmanje 50 miliona dolara.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Ricardo Trebilla pozdravio je hapšenje Cabrere i kazao kako je to nazadak za operacione i liderske mogućnosti Sinaloa kartela, za koji se smatra da je glavni unosnik narkotika u Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.