Oglasi

Hapšenja zbog ratnih zločina u Sanskom Mostu

Šestorica bivših pripadnika VRS-a osumnjičeni za zlostavljanje i premlaćivanje žrtava bošnjačke nacionalnosti.
Osumnjičeni se terete za zločine počinjene tokom 1992. godinewww.sipa.gov.ba

Prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), na području Bosanske Gradiške i Laktaša, uhapsili su šest osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Hapšenje je izvršeno prema naredbi Tužilaštva BiH, saopćeno je iz te ustanove.

Uhapšeni su: Drago Predojević (1959), Dragutin Vukša (1968), Simo Ćurguz (1968), Boško Ćurguz (1961), Miroslav Panić (1970) i Ranko Došenović (1966), javila je Fena.

Mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje...

Uhapšeni su osumnjičeni da su u svojstvu pripadnika policije i Vojske Republike Srpske na području Sanskog Mosta u ljeto 1992. godine postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija te počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Oni se terete za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.