Hapšenja zbog ratnih zločina u Kotor Varoši

Zločini su za rezultat imali progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoši (SIPA)

Po nalogu Tužilaštva BiH jutros je obavljena opsežna akcija hapšenja šest osoba osumnjičenih za ratne zločine u Kotor Varoši.

Na terenu su službenici Tužilaštva BiH koji koordiniraju rad sa desetinama policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine, pripadnici SIPA-e, na području Banje Luke, Kotor Varoši i Prnjavora, uhapsili su šest osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Uhapšeni su Slobodan Župljanin zvani Bebac (1957. godište), Boško Peulić (1947.), Aleksandar Petrović (1970.), Manojlo Tepić (1960.), Janko Trivić (1949.) i Nedeljko Đekanović (1958.).

Masovna ubistva i progoni

Oni su pod istragom zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši, tokom 1992. godine, ali u kasnijem periodu.

Terete se da su u svojstvu visokih dužnosnika vojske počinili progon 5.000 Bošnjaka i Hrvata iz Kotor Varoši i ubijanje najmanje 300 osoba, te za mučenje, zlostavljanje, silovanje, nezakonito zatočenje, pljačkanje i druge oblike zločina.

Pomenuti zločini za rezultat su imali progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoši.

Uporedo sa hapšenjima izvršeni su pretresi kuća, stanova, objekata, poslovnih prostora i vozila koja koriste osumnjičeni.

S obzirom da među osumnjičenima ima bivših pripadnika vojske i policije koji posjeduju oružje, te osoba sklonih činjenju krivičnih djela, ova akcija je planirana i realizovana uz najveće mjere sigurnosti.

Plod je to višemjesečne istrage u kojoj su tužilac i službenici Tužilaštva BiH ispitali više stotina svjedoka, te sakupili veliki broj dokaza.

Među uhapšenima ima osoba koje imaju državljanstvo Srbije, pa će zbog toga za takve osobe biti zatražena mjera pritvora, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije