Hapšenja zbog požara u indijskom hramu

Policija istražuje dokaze o mogućim zločinima ubistva što je kažnjivo sa doživotnim zatvorom. (AP)

Indijska policija uhapsila je pet osoba nakon što je u eksploziji pirotehnike u hinduističkom hramu na jugozapadu Indije i u požaru koji je uslijedio poginulo 110 osoba, u jednoj od najtežih nesreća na vjerskim festivalima u historiji zemlje, prenose u ponedjeljak agencije.

Hiljade osoba okupile su se u hramu u saveznoj državi Kerali u nedjelju kako bi gledali vatromet kojim se obilježava početak hinduističke nove godine. Zbog nestručnog ispaljivanja pirotehničkih sredstava koje je izazvalo eksploziju izbio je veliki požar u hramu u kojemu je poginulo 106 osoba a povrijeđene su stotine ljudi, od kojih su mnogi zadobili teške opekline, saopćila je policija.

Lokalne vlasti objavile su kako nisu dale odobrenje za vatromet u hramu Puttingal Devi. Policijski zvaničnik Anantha Krishnan rekao je da je uhićeno pet zaposlenika firme  koja je organizirala vatromet u hramu.

Prije zore u ponedjeljak, kako prenose agencije, crni bilans tragedije u hramu Puttingal Devi u selu Paravood iznosio je 110 mrtvih i više od 380 povrijeđenih, naveo je jedan policajac.

Mogući zločini

Ogromni broj vjernika bježao je u panici kada je početna masivna eksplozija prekinula napajanje kompleksa električnom energijom, dok su druge eksplozije izazvale vatru i obrušavanje dijelova zgrade, navodi svjedok i dodao kako su mnogi ostali zarobljeni.

„To je bio potpuni haos. Ljudi su vrištali u mraku, ugasile su se sirene i svjetla hitnih pomoći i niko u mraku nije znao izaći iz kompleksa“, kaže Krishna Das iz Paravoora.

Do požara je došlo kada je iskra pirotehničke predstave zapalila odvojene petarde i vatromet koji su bili smješteni u kompleksu hrama, kazao je čelni ministar države Kerala Oommen Chandy.

Policija traži 15 članova odbora hrama koji su pobjegli nakon incidenta. Policija istražuje dokaze o mogućim zločinima ubistva što je kažnjivo sa doživotnim zatvorom.

Većina od 110 mrtvih preminula je kada se urušila zgrada gdje su se nalazile petarde i vatromet, istakao je Chandy, te dodao kako je identificirano 80 mrtvih.

Indijski TV kanal TimesNow navodi kako je 112 mrtvih.

Izvor: Agencije