Hapšenja zbog krijumčarenja 67 migranta u kombiju

Dvojica bugarskih državljana su uhapšena nakon što je hrvatska saobraćajna policija sinoć otkrila 62 muškarca iz Afganistana i Pakistana u teretnom kombiju britanskih registracija kod Novske, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

U toku je kriminalističko istraživanje, a zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Za 35 je zbog trovanja ugljen monoksidom i promrzlina bila potrebna pomoć ljekara, dok je 16 zbrinuto na odjeljenjima intenzivne nege, hirurgije i pedijatrije novogradiške bolnice.

Osam maloljetnika hospitalizirano je u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

Ostale izbjeglice i migranti smješteni su u prihvatilište u Sisku i očekuju pomoć Crvenog križa. 

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić kazao je da će izbjeglice biti vraćene odakle su došle te da su pojačane granične kontrole, javljaju hrvatski mediji.

Ministar zdravlja Milan Kujundžić kazao je da su svi ljudi pronađeni u kombiju zbrinuti u roku od dva sata.

” Najveći medicinski problemi migranata su intoksikacija ugljik monoksidom, dehidracija i izgladnjivanje”, rekao je Kujundžić

Spašavala ih 22 medicinska tima

Putnici su se nagutali ugljen monoksida, otrovnog plina bez boje, mirisa i okusa zbog čega su zapali u loše zdravstveno stanje, dok su neki izgubili i svijest, rekla je Hini direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević.

[YouTube/Radiong.hr]

Bili su ozbiljno ugroženi, ali su se počeli oporavljati kad su izašli na zrak, kazala je Grba Buljević.

Pacijenti su izvan životne opasnosti.

Teretno vozilo zaustavila je sisačko-moslavačka saobraćajna policija u subotu navečer.

Izvor: Al Jazeera i agencije