Hapšenja zbog ilegalne trgovine konjetinom

Uhapšena 21 osoba zbog trgovine konjskim mesom, koje je bilo tretirano antibioticima i nepogodno za ljudsku upotrebu (AFP)

Francuska policija uhapsila je 21 osobu u raciji širom južne Francuske zbog trgovine konjskim mesom, koje je bilo tretirano antibioticima i nepogodno za ljudsku upotrebu.

Više od 100 policajaca, pripadnika Nacionalne žandarmerije, bilo je raspoređeno u 11 regija prije jutra, rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi AP.

Hapšenja su provedena na raznim lokacijama na jugu Francuske, nakon što je policija dobila informaciju da su stotine konja, uključujući i neke na kojima su vršena medicinska istraživanja, prodata klaonicama, nakon što su njihove veterinarske kontrole falsificirane, naveo je policijski izvor agencije AFP.

Konjsko meso korišteno u istraživanjima francuske farmaceutske kompanije Sanofi je, također, završilo u tom lancu trgovine.

Uhapšeno troje veterinara

U saopćenju kompanije se navodi kako Sanofi sarađuje sa policijom tokom istrage „moguće prevare“, te da je firma prodala blizu 200 konja u protekle tri godine, uglavnom veterinarskim fakultetima, pojedincima i centrima za uzgoj konja.

Ministar trgovine Benoit Hamon rekao je radiju RTL da je glavno pitanje sigurnost hrane, a ne prosta krađa.

„Umjesto da ti konji završe kod trgovaca starim konjima, oni su završili u klaonicama“, rekao je ministar.

Među uhapšenima je najmanje troje veterinara i nekoliko prodavača mesa.

Izvor: Agencije