Oglasi

Hapšenja u Kragujevcu, Novom Sadu i Somboru

Policija u odvojenim akcijama privela više osoba zbog sumnji u finansijske malverzacije u fudbalu i privredi.

U četiri odvojene akcije, policija je zbog zloupotrebe položaja, u ponedjeljak uhapsila više osoba u Kragujevcu, Novom Sadu i Somboru.

U Kragujevcu su, kako je izvjestila reporterka Jelena Milutinović, izvedene dvije policijske akcije.

Zbog sumnje da su za 185.000 eura oštetili stranku Zajedno za Kragujevac, privedeni su direktor te stranke Zlatko Milić i Žarko Biorac, vlasnik knjigovodstvenih agencija.

Orkestrirana kampanja

Policija je privela i Nebojšu Vasiljevića potpredsjednika Fudbalskog kluba Radnički i funkcionera stranke Zajedno za Šumadiju. On je osumnjičen da je, prilikom  prodaje jednog fudbalera oštetio klub za 500.000 eura.

Za gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića ova privođenja su vrhunac orkestrirane kampanje protiv lokalne vlasti i vladajuće partije.

„Postoji nešto što se zove nastavak sukoba nas i policijske uprave u Kragujevcu, a time i Tužilaštva, jer to je jedna ista sprega. Daće Bog da se to raščišti i postoji,  takođe, obećanje da će to da se razreši sa nivoa države, tačno pre dva meseca, a da to neće trajati više do deset dana, i postoji činjenica da je antikorupcijski tim ovde već dva meseca, da smo pod raznoraznim kontrolama neprekidno“, rekao je gradonačelnik Kragujevca.

Premijer Srbije Ivica Dačić, međutim, tvrdi da ove policijske akcije nemaju veze sa politikom.

Sukob gradske vlasti i policije

„U Ujedinjenim regionima Srbije ističu da je u ovom slučaju potrebna detaljna istraga i naglašavaju da hapšenja u Kragujevcu ne bi smela da budu politički motivisana“, kaže srpski premijer.

"Nije nam iz saopštenja policije jasno o čemu se radi, ali je jasna jedna stvar, to je da niko ne tereti ni Zlatka Milića, ni Nebojšu Vasiljevića da je na bilo koji način oštetio državni budžet, mi smo u Ujedinjenim regionima Srbije potpuno posvećeni borbi protiv korupcije, ali isto tako želimo da se vodi objektivna istraga, a ne da ovo bude politički proces“, kaže Marko Selaković iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Sukob gradskih vlasti u Kragujevcu sa vrhom lokalne policije traje već nekoliko mjeseci. Gradonačelnik Veroljub Stevanović tvrdi da gradski funkcioneri nisu bezbjedni i traži smjenu načelnika policijske uprave.

Osim policijske akcije u Kragujevcu, u Vojvodini je uhapšeno više osoba, koje se, kako kaže premijer Dačić, sumnjiče za zloupotrebe u poslovima prodaje sekundarnih sirovina.

Izvor: Al Jazeera