Hapšenja u Konjicu i Sarajevu zbog zločina protiv čovječnosti

Uhapšeni su privedeni u službene prostorije SIPA-e (Fena)

Policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, jutros su na području Konjica i Sarajeva uhapsili 13 osoba zbog zločina protiv čovječnosti, postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Riječ je o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. na području Konjica i okoline, koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti s tog područja, prenosi agencija Fena.

Među navedenim zločinima obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava.

Određivanje pritvora

Uhapšeni su: Šefik Nikšić (rođen 1945. u Konjicu), Adnan Alikadić (1962, Konjic), Mitko Pirkić (1962, Konjic), Safaudin Ćosić (1974, Konjic), Muhamed Cakić (1968, Konjic), Ismet “Broćeta” Hebibović (1956, Konjic), Redžo Balić (1952, Konjic), Hamed Lukomirak (1971, Konjic), Almir Padalović (1968, Mostar), Sead Jusufbegović (1941, Konjic), Senadin Ćibo (1967, Konjic), Agan Ramić (1962, Konjic) i Esad Ramić (1966, Konjic).

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti. 

Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac uputit će Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Izvor: Agencije