Hapšenja u Iranu zbog obaranja aviona

Rouhani je obaranje aviona nazvao 'neoprostivnom greškom' (EPA)

Iran će kazniti sve odgovorne za nenamjerno obaranje ukrajinskog putničkog aviona, poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani, dodajući da će biti provedena temeljna istraga o tom “tragičnom događaju”, javlja Reuters.

U međuvremenu, glasnogovornik iranskog pravosuđa Golamhosein Esmail saopćio je da su “neke osobe” uhapšene zbog uloge u obaranju aviona, ne navodeći detalje.

Rouhani je obaranje aviona nazvao “neoprostivnom greškom”, ocijenivši da ne može samo jedna osoba da bude odgovorna za tu nesreću, prenosi Tanjug.

“To što su iranske oružane snage priznale svoju grešku je dobar prvi korak. Treba da uvjerimo ljude da se to neće ponoviti”, rekao je Rouhani.

Odgovornost vlade

Dodao je da njegova vlada ima odgovornost prema Irancima i drugim državama, čiji su građani poginuli u padu aviona.

Avion Beoing 737 ukrajinske kompanije International Airlines oboren je neposredno nakon polijetanja sa aerodroma u Teheranu, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

To se dogodilo nakon što su pokrenuti iranski napadi na američku bazu u Iraku nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump naredio napad u kojem je ubijen iranski vojni komandant Qassem Soleimani.

Izvor: Agencije