Hapšenja u Han-Pijesku i Vlasenici zbog genocida

Akcija je provedena po naredbama Tužiteljstva i Suda Bosne i Hercegovine (Fena)

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jutros su na području Han-Pijeska i Vlasenice uhapsili tri osobe.

Potvrđeno je da su u Han-Pijesku i Vlasenici u jutarnjim satima uhapšeni Mile Kosorić (64), ratni komandant Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske, Rade Garić (43), koji je u toj brigadi bio komandant interventnog voda, te Momčilo Tešić (54), bivši vojni policajac.

Na području Han-Pijeska i Vlasenice vrše se pretresi objekata koje koriste osumnjičeni Kosorić i Garić, prenosi Fena.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Riječ je o istrazi vezanoj za mjesto Luke kod Vlasenice, kod kojeg su prisilno iz konvoja izdvojeni civili koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice u julu 1995, te zatvaranje odvojenih civila u školi, odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni.

Tijela ubijenih nakon rata pronađena su u masovnoj grobnici kod sela Mršići.

Ubijeno 30 ljudi

Prema prikupljenim dokazima, na tim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba.

Garić je osumnjičen i za mučenje, zlostavljanje, silovanje i ubistva Bošnjaka na području Vlasenice od 1992. do 1995. godine.

Mile Kosorić i Momčilo Tešić osumnjičeni su da su počinili krivično djelo genocid, a Rade Garić zločin protiv čovječnosti – progon.

Osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu. Nakon ispitivanja tužilac će odlučivati o određivanju pritvora i mjera zabrane, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Izvor: Agencije