Oglasi

Hapšenja u BiH i Hrvatskoj zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

Osobe osumnjičene da su za hiljade eura krijumčarile ilegalne migrante iz Turske i Sirije preko BiH i Hrvatske prema EU.
Hapšenja i pretresi se obavljaju na više lokacija u BiH i HrvatskojEPA - arhiva

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa Graničnom policijom BiH, više desetaka policijskih službenika učestvuje u složenoj međunarodnoj operaciji naziva „Bosfor“, saopćeno je iz Tužilaštva.

Pretresi i privođenja rade se u BiH i Hrvatskoj, a meta akcije su osobe osumnjičene da su za novac krijumčarile ilegalne imigrante sa područja Turske i Sirije u zemlje zapadne Evrope.

Postupajući tužilac nalazi se u središtu Granične policije, odakle koordinira svim aktivnostima na terenu, saopćeno je.

U akciji učestvuje više zemalja, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizirano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih imigranata sa područja Turske i Sirije preko BiH i Hrvatske, prema zemljama EU.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizirali ilegalni transport više desetaka ilegalnih imigranata, oba spola i različitih starosnih grupa. Njih su, za iznose koji su dostizali više hiljada eura, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Evrope.

Pretresi i privođenja

Tokom akcije, institucije iz BiH u stalnom su kontaktu sa kolegama u Republici Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini organizirani su pretresi na šest lokacija i lišeno je slobode šest osoba, dok se u Hrvatskoj provodi akcija na 14 lokacija.

Među osumnjičenima u ovoj međunarodnoj grupi, koja je djelovala na području nekoliko zemalja, nalaze se državljani BiH, Hrvatske, kao i državljani Turske koji su među organizatorima tih nezakonitih aktivnosti.

Akcija „Bosfor“, odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija sa područja Bliskog Istoka, koja je provedena na međunarodnoj razini, po najvišim istražiteljskim i policijskim standardima, navodi se u saopćenju.

Osobe lišene slobode u BiH bit će predate postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.