Hapšenja pripadnika duhanske mafije u BiH

Osim pet tona rezanog duhana, tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više od 18 tona duhana u listu (SIPA)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu u četvrtak provode akciju protiv duhanske mafije.

Pretreseno je više objekata na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva, te je slobode lišeno 14 osoba, koje su osumnjičene za organizirani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i poreznu prevaru.

Pronađeno je i oduzeto više od tri tone rezanog duhana.

U Agenciji za istrage i zaštitu kažu kako su uhićeni kroz kaznena djela oštetili proračun Bosne i Hercegovine za višemilijunske iznose.

Pronađeno više tona duhana

“Procjenjuje se da su svojim nezakonitim djelovanjem pripadnici kriminalne grupe u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 7.850.000 konvertibilnih maraka [blizu četiri milijuna eura], a pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.200.000 konvertibilnih maraka [blizu 614.000 eura]”, potvrdila je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Osim pet tona rezanog duhana, tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više od 18 tona duhana u listu, tri uređaja za sječenje duhana, veća količina novca u gotovini, četiri putnička motorna vozila, više od 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Izvor: Al Jazeera i agencije